求救!匯豐vs Citi 按揭offer

170 回覆
8 Like 2 Dislike
1.5% 咋
Citibank 出到1.6% rebate (按物業估價6成)。

不過佢地d MIP(>60% mortgage) 最閪係要個個禮拜同佢follow up 出到信未(有針所以知批左同MC 回左未)。最慘佢成日話個mortgage pool cap 爆(好似每季review),要排隊等個pool 有位先出得信比人draw。

另外,計埋d agent referral rebate 夾埋都有1.8x%

利伸:幫屋企人搞,2月drawdown 左,等緊agent 出rebate.
agent referral 仲有銀行rebate?
Yes.
銀行一part (drawdown 後第二日入帳):1.6% of 60% p.p
agent 另一part : 0.2x% of Loan (excl. HKMC upfront financing)
關於Citi rebate 1.6% 現時金管局限制 不能超過1%,變相
扣借貸額,如樓價600萬,假設借540萬(9成),rebate 1.6% 即5.76萬, 540萬-5.76萬=534.24萬(實際借貸),結果借少咗,首期俾多咗,所謂回贈返去高息户口,即喺無拎過回贈。

我明白借少咗,還息少咗。花巧嘢
我都頭痛緊
HSBC最先覆H+1.3 1%rebate
CITI 岩岩覆 H+1.24 1.6%rebate

本身HSBC Premier又最快覆諗住用佢
但citi又咁岩覆 本身話借唔足差少少都照申請先
而家又ok 個妺妺應該一開始計錯左

rate 2間+1.3 +1.24無分別因hsbc個rate 低d 係rebate 計個差3萬到 多又唔係好多怛都係錢 但d人話citibank唔好 所以唔之點揀
咁其實個回贈拎得返出嚟用既,只係要自己拎舊錢頂一個月左右
同埋借貸額細咗其實都有著數啦
有名你叫shitti bank,自己諗

城市唔做mortgage咁濟,你都係簽大貓算鳩數啦
真定假?
一直想問如果加埋agent 回贈,假設回贈係0.2% of loan size,巴打以你呢個例子嚟講,個回贈係點計?
0.25% x 540萬定係0.25%x534.24萬?
自膠,應該係0.2%x540萬定係0.2%x534.24萬?
SHITTY 差唔多等左一個月
用緊hsbc
Drawdown夠快夠爽手
成交日5月中快手簽offer算啦 仲等咩
Btw 我都係5月中 綠宜嗎?
Loan size 即係實際534.24萬
真係?!但我間銀行個實際借貸係減埋agent 回贈,佢用咗540萬x0.2%呢個數嚟減喎!如果agent係用534.24萬嚟計咁我咪蝕咗?
巴打你當時銀行個借貸有無減埋agent rebate?
agent個loan又係用幾多嚟計?
有計
仆街匯豐、申請果陣1%、批出嚟時得0.5%
唔撚係呀!
簽第二間喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞