求救!匯豐vs Citi 按揭offer

170 回覆
8 Like 2 Dislike
唔識簡想問下大家

成交日係5月中

匯豐p-2.5 ,H+1.3 ,cash rebate 1%
Citi cash rebate 1.6% 而p同H個閪佬agent話要星期一返工先答我

其實匯豐一早出到Offer ,上星期開埋戶 ,差我去簽個offer letter ,而佢個offer 4月中就deadline

至於CITI , 我一早比哂文件但閪佬agent 左拖又拖話好忙所以遲左其他銀行成大半個月先比到銀行批,等埋HKMC 我都係琴日至收到佢offer

老老豆豆我未撚係citi開戶 ,係米我下星期搵閪佬開完仲要等佢幾耐先簽到offer letter

其實係到拖下拖下會搞到我其他銀行offer 都無哂,想問下我點好 , 簽左匯豐佢定同citi 閪佬係到磨?

利申:睇回贈我都知citi無得輸,但係成日拖我,會唔會拖到好撚遲
你咁講姐係匯豐批左2個幾月?
你預埋出信同律師樓處理時間好wor

宜家間間公司都返AB shift,一個唔覺意過埋成交日都未搞掂就大獲
批左差唔多一個月
想請教下 其實我簽完offer letter 之後上律師樓個堆野 要預幾多時間先穩陣
其實我都係5月中成交

一般既話聽講就2,3個星期都搞得掂

但宜家真係難講
我建行出信都要一個星期
我自己做法唔會叫個客簽offer letter,但唔會叫人做facility letter
等個客口頭上話要,我先會叫同事做fac letter同埋送野去律師樓,我間bank就7日工作日內,但呢排通常都即日做好,通常1-3日就送到律師樓
我交齊料, 問佢收唔收到都搞左幾日, 堅唔擾做
老老實實間野好似唔休做
前排home office 所以online 交文件
之後既後續就係三吹四請先話會幫你交上銀行架喇blablabla 問佢啲野成日話遲啲覆 又再打去問先問到
唔該哂師兄
咁真係要好好諗下
佢真係做就好快 至驚佢又係咁拖
下..差啲送左你一程
以加用緊邊間呀ching
咁其實聽係咁講
個1.6rebate 要唔過
要簡返匯豐
我想講幫我搞按揭果個人係AA狗介紹既
佢真係問親佢野都要等 同堆呃9你話會覆你
唉 比我感覺就係唔撚擾做
喱個過程我個時搞咗3星期左右 我簽完offer 到佢送到律師樓再叫我上律師樓到簽 之後律師樓去埋土地註冊處搞文件野 前後加埋1個月左右完成 你就預時間啦
其實佢個rebate 1.6%, 會唔會令借個舊少左?
但citi 個1.6係回落我個戶口而唔係扣我本金wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞