公屋長大有咩獨特既生活品味同個人氣質?

244 回覆
11 Like 139 Dislike
其實而家好少用現金,apple pay/ google pay /八達通自動增值,所以400就夠
你嘅價值最後都係只剩返追求錢,物質
呢個咪就係公屋人嘅思維囉
你閱讀多啲 學下琴棋書畫有啲內涵仲好啦
如果咁唔捱得就走 就唔真愛啦
個女人只係愛自己
女人冇責任畀人養㗎喎
錢同住宅佢冇份付出?
再者依層主嘅諗法
張愛玲講得冇錯婚姻只係一場長期嘅賣淫活動
用錢 職業sell返嚟嘅愛 咁樣唔會有真愛
應該搵返個聰明心地好嘅女仔先啱
請善用優勢 善用資源同時間
讀多啲書,發展自己興趣才能
享受人生仲好啦

呢個世界能夠白手興家嘅人好少好少亦好難
九成成功嘅人本身個背景唔錯,甚至非常好
先畀佢地容易加埋個人努力先成功
老實講個人努力呢啲嘢 真係唔係啲咩巴閉嘢
因為只可以改變到一兩成 甚至好少好少
其餘九成都係命運

努力追求物質生活又係咩做人價值??
呢啲努力 只係畀人覺得你同隻牛冇乜分別
才華有冇?冇 內涵?冇/唔夠
知識?冇 智慧?冇
捱到(唔理你讀得成書定點)五撈七傷,精神壓力大
個人只係得返金錢呢啲泡沫 唔通都值得推崇??
公屋上到居屋有幾難
中哂
我自己都諗唔到呢點
唔知點解D人覺得我好有$,讀名校。
我又唔想坤人,一講公屋,又話我識講笑。
去到大學個差距會拉大
有錢去Exchange 有錢住Hall 有錢去Social 之類之類
或者佢地要忙住返Part time啲Project freeride之類
真 有時自卑嗰下先煩到人 邊Q個會理你住咩樓 你睇你個人好唔好相處
但有啲公屋撚好撚自卑 開口埋口都係比較就唔會想同佢相處
Ching, 你入咗惡性循環喎
巴打 我以前都係同你諗野一樣
但講真 香港呢個地方要型要威 男人儲哂錢買樓唔係易事
如果無父蔭既公屋仔 一個人儲係有排儲
有另一半都要一齊儲先叫好女人
唔係話女人捱唔捱窮 而係一齊儲錢都係一種成長過程
當然自己都唔可以太大洗 同埋要有目標
至少你要知自己做緊咩
理想月入要幾多 然後向住個目標行
當然人生唔係只係得錢同買樓
可以係品格 可以係知識 可以係興趣

巴打講得岩 內在美都係一種美
岩架喇
升中四了
窮人做就叫戇鳩,有錢人做就只係情趣
最鍾意成身潮牌但個人柒下柒下咁
窮撚真係成日都好酸

一係就買咗間舊新界公屋喺度打飛機
講返啲貼地有上進心嘅公屋仔 我自己係住私樓嘅覺得公屋男朋友真係唔差 嗰份因為細個窮所以努力做野又唔怕辛苦嘅態度真係好值得人欣賞 同埋佢會識珍惜每樣野 雖然唔係個個住公屋嘅人都係咁 尤其d 港女公屋想釣金龜嗰d
好憎個銀包好多cash
好無安全感
卡唔見左可以即刻打上銀行報失
cash唔見左就實搵唔返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞