公屋長大有咩獨特既生活品味同個人氣質?

244 回覆
11 Like 139 Dislike
人生勝利家,超想住。
不如話老一輩有睇報紙既習慣 ,新一代用手機睇蘋果日報好過
“個撚個都問你住邊 畸形社會 錢大過一切”

認同!

利申:公屋仔
Dyson
如果屋企裝修靚嘅話絕對係唔會用報紙
公屋長大 比較貪小便宜 同埋 習慣浪費時間
私樓長大 一味心急 同埋 總有d無謂洗費
唉 一畢業出黎已經十幾萬學債 靠借loan生活 盡量唔問屋企人攞錢 好羨慕身邊d 同學未出黎做野戶口已經有十幾萬
公屋冇自己房要瞓廳,但對比起身邊朋友即使住村屋都要交萬幾蚊租、住私樓管理費仲貴過一個月租覺得公屋都幾好呀
最中意同人比較,乜都要威一餐,
例如樓主
其實 私樓嘅細路係想像唔到舖報紙同用狗兜
曾經嘅我係其中一個
因為由細到大身邊嘅人都係用一整套花款嗰啲碗筷
到我中學去同學屋企食飯見到狗兜我係黑人問號咗
食少少野都話貴 成日郁下都話你請你請 ON99咁
屋村仔買衫: mk
中產子女買衫: cwb

屋村仔飯堂: 大牌檔、茶記
中產子女飯堂: 各大連鎖有名食肆

屋村仔嘅會所: 住公屋,可以去社區中心、康文署設施
中產子女會所: 住私樓,只去私人會所

屋村仔無錢發掘興趣,彈結他用雜牌,出街坐公共交通工具
中產子女有錢發掘多元興趣,琴棋書畫樣樣得,出街有老豆老母車
我都係咁

利申:兩間私樓揸手
冇咩特別唔同
會好亂囉d野,唔係混亂,係好雜亂嗰種乜都有d,9唔搭8用到就得咁樣嗰種
同埋食餐廳會話貴但講緊都係around 80蚊,雖然私樓糧尾嗰時都會嫌貴
唔明,但加油
機會係留俾有準備嘅人
唔係怨天尤人嗰d
根本就只有屋村仔先會成日同人比較身上有乜嘢牌子
,去食飯會食乜嘢,認識新朋友自己介紹成日介意人地點睇自己
利申公屋仔 同事同好朋友都私樓
咁我屋企都會用狗竇
睇吓乜嘢餸啊如果係蒸水蛋嘅話狗竇係好啲
幾時先可以脱貧
香港真係好撚K型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞