公屋長大有咩獨特既生活品味同個人氣質?

244 回覆
11 Like 139 Dislike
公屋長大既90後雖然父母都係窮西,但90後受過社運熏陶與思想衝擊,呢班新一代既公屋住戶會唔會有改變?

問一眾連登仔,你認識既公屋90後,有咩獨特既生活品味同個人氣質?
同私樓中產90後既差距有無拉近?
笑你得千幾
食好小小 or 買潮牌就up上social media

但係只不過係一餐三四百 or Pandora
......
你都係公屋仔
一日特登show銀包 扮唔小心

入面成萬幾銀加黑卡 條43碎(失業)能o咗

笑死

背景完全唔同
身邊住公屋既部分朋友鐘意埋怨,始終無得靠屋企,咩都要親力親為諗計解決,加上自小屋企無俾咩Support,導致小見大場面,去個日本都好似大陸仔出城禁
私樓個班就收收埋埋囉,唔識講
Sorry for 1999
住公屋先收收埋埋最多錢
好多公屋窮父母自己都未搭過飛機,想埋怨但唔知應該怨咩
公屋90後同私樓90後差別仍然無拉近過,都係靠自己搵錢追趕見識
銀包永遠唔多過500
都係用apple pay 同八達通多
買潮牌囉
身邊唔少見到呢個政苦就經常埋怨,始終乜都要靠政苦,導致少見多怪,俾黑警打都好似有咩新鮮事咁,仲要share埋出ig 正一大陸仔出城
住公屋始終都係小見識 唔好怪人啦
康德一世都未出過自己個鎮
有咩問題呢?
著晒啲潮牌但係出黎食餐飯都話冇錢
爛賭
一定過唔到啲好有品味奢華嘅生活先啦 但係都會有人知書識禮 俾到啲氣質出嚟 視乎家教好唔好啦
留名 我都想知
唔係去到中產級都唔會有咩太明顯分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞