全球綜合數據顯示,最好賣嘅機,就係中階機為主

184 回覆
24 Like 2 Dislike
我覺得應該用咩價位來比較適合啲
而家中階機嘅價錢等於幾年前旗艦
圖入面數據說明一切,事實香港人嘅買機習慣係呢個電話界入面好上面嘅位置
上年比美國ban左唔比用gms, 銷量大減。如果唔係,東歐班柒頭會買好多。東歐班垃圾會同西歐,北歐計埋落歐洲條數,所以前幾年做成「歐洲」好多人用shitwei 嘅假象
你睇中國人個取態就知點解喱幾年apple啲機會出到咁

iPhone 9 出嘅話取好賣應該係歐美,最差中國
連登仔成日話大劣人人都用iphone真係平衡時空黎,明明大劣狗最多就係用android, 佔左市場嘅絕大部份。
而且佢地用好多佢地嘅牌子。咩vivo, oppo, 屌米,屎為,多到痴線
但事實係Tim cook近幾年都係用大中華市場打飛機

而出嘅機都係乎合大陸人口味
咁大劣市場又真係對apple黎講係大比例嘅收入來源,好似成廿幾個%
而多機款政策,又真係令apple個全球銷售數據好左
遲下iPhone 9會係今年best selling
No lar, 我估最好賣嘅model係,最平均價嘅系列,即係xr, 11, or未來繼承佢地嘅12呢啲
想問A70同A51邊部好啲
A50S 已經夠做
唔係嘅,係中高階
A70 vs A51

Screen:
 6.7" vs 6.5
391ppi vs 400幾 ppi (肉眼應該分唔到)

CPU snapdragon 675 vs Exynos9611
排名上2者都好接近,2隻都係中階機CPU
1個出名,1個new born做CPU

Memory: 6/8GB RAM, 128GB built-in storage
A51仲有降Grade版,4GB 64,但唔建議,原因如下

Main camera: 
A70

A50
理論上,鏡頭越靚,需要更多RAM去運作圖片運算,加上佢軟件上做P圖防震,應該要多d RAM

Battery: 
A70
4,500mAh; 25W fast charging

A51
4000mAh, 15W FAST

價錢差唔多

你睇想要影相多,定普普通通
因為香港人好毒,出街都要用手機打機
巴打有咩心水, 我都搵緊an機, 預三千樓下
得香港人先咁水魚架姐

Iphone出部高階Model乘機加價
Mac機又係用返同一招
香港人玩科技野不嬲痴撚線肯做水魚
屌你咩,我地連登撚人人fg 50k 起跳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞