馬來西亞規定限「一家之主」可外出購物 眾多男人在超市裡迷路

428 回覆
1861 Like 19 Dislike
好得意

呢d post就唔好罵戰啦
留返d力屌五毛藍絲好過
不過,也有網友對於這些男人上街迷路的行為表示嗤之以鼻:「現在大家知道,真正的『恐慌購物』是什麼了。就是一堆男人覺得他們是『一家之主』,結果連青蔥跟韭菜都分不出來。」

講得呢啲嘢人都幾戇鳩

首先青蔥同韭菜個尾部完全唔同樣,分唔到呢兩樣菜係眼殘,唔關咩「一家之主」事

政府和超市也不得不推出各種圖卡,告訴這些男性,什麼菜叫做什麼名字,雞隻的各部位又分別是什麼肉
ok你可以話人哋係想比喻啲「一家之主」唔識區分d好似樣嘅食材,咁我想問,邊個話做得一家之主就要識得辨認食材乜原來一家之主suppose要識曬所有家頭細務?

如果做得乜乜之主就要十項全能,其實皇帝作為天下之主,根本唔需要乜嘢文臣武官,自己一個處理政事、領軍出征都夠啦
有冇咁落後啊,影張相/拍片/開live chat問老婆買乜都得啦
算唔算衝出嚟柒
先唔講以前父系社會剝奪女人教育權利
你用緊既wifi女人發明㗎
眼界開闊少少啦
jm9
你基本生活技能唔等於人地
可能果邊男人完全唔需要理呢啲 全部女人負責
非洲土著都可以話你垃圾連陷阱同打獵呢啲基本生活技能都唔識
我諗起個時去馬來西亞搵個朋友玩, 住佢屋企
同佢, 佢個3歲女, 佢個工人, (全女班)一齊去食lunch , 佢老公返左工
到左食飯地方落車, 佢好緊張咁拎晒D貴重野(手袋, key)
之後有個外勞(我諗巴基斯坦掛)行近
佢就好緊張咁同我講
XXX, 小心D, 唔好行太近...... 唉無個男人係度好似危險D
我問佢做咩, 佢話驚個外勞搶野
有咁危險咩馬拉?
我老豆連普通蛋、變壞嘅蛋都唔識分,
照煮出兜綠色野
點解
又係女權戇鳩觀點。
根本從來無剝奪女人教育權
而係男人從大自然掘出知識,古代拒絕共產比女人。
你地係唔付出去探求知識,要人無償比知識你喇。

諗下現代知識產權先喇。傻閪

只係女權人士,扭計扭到果代白痴男人肯共產知識比你。
你就以為古代拒絕共產係錯﹖

Wifi點女人發明,真係唔明,wifi係一個叫IEEE既組織製定,
入面既工程師絕大部份係男人。
女人啲唔要面真係好似支共…
人地發明左啲野自己圍內用。(好似美國咁)
支共就屈人去分享,轉移技術比自己。
女人既所以有權受教育一撚樣…
男人用左幾萬年由鑽木取火到今日有飛機大炮…
女人就想男人無償分享啲知識比佢…
可以睇睇「食譜」依種東西
女人響屋企,佢應該對「煮野食」有好深既知識喇吓嘛…
根據女人既邏輯,佢地都好應該分享返啲知識出黎
但對唔住,連食譜啲咁撚簡單既野,女人都唔願意分享出黎

可以自己Serach下食譜歷史

當然女人會話,自己無「機會」學男人發明果套文字﹖(咁點解唔自己發明﹖)就唔識寫云云……
負皮班傻鳩女人出嚟反駁囉
夠鐘食藥
唔好放棄治療
其實賓賓唔喺個個咩都識 都要教㗎
//根本從來無剝奪女人教育權//呢句已經錯哂,女人係到近代先有機會接受普及教育。我聽返我親戚講,我呀爺呀嫲因為當時窮,所以男仔先有機會讀書,女既全部好細個就要出來打工養家。
點解唔係公平分配? 點解要用性別決定一個人有冇機會讀書? 當中咪係因為有父權文化影響囉傻仔。
不過同你講幾多都無用,你條柒頭永遠匿埋係個井到,覺得自己睇到既野就係事實。
我男朋友喺街市見到節瓜夠膽死問我咁多毛咩黎
我話節瓜囉on9....佢就指住個牌話人地叫毛瓜喎
對食有少少要求都會識分囉
煲薑醋啩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞