馬來西亞規定限「一家之主」可外出購物 眾多男人在超市裡迷路

428 回覆
1861 Like 19 Dislike
啲女權撚話

第一任女性XXXX

應該唔會見到你咁講…

你唔係以為有女人做第一任XXX
自己係女人,所以自己都有份威埋一份啊嘛
講到個個女人都係天之嬌女咁
你平時係咪哩係屋企唔出街㗎

你會咁講嗎﹖
我認真嘅,我識咁多朋友
識煮野食嘅男仔遠遠比女仔多
無人天生咩都識既
但男人同女人最大分別係男人唔識好少會問,又亂鳩咁黎
所以先比老婆屌
馬拉狗垃撚圾
好似唔識路又唔問下人 亂鳩咁行
依你啲邏輯
點解你唔屌左依度班女人先﹖
乜馬來西亞男人唔識,等於港女識﹖
港女老母識,港女就可以串馬來西亞男﹖

算吧喇你,你只係一個搬龍門既女人奴。
男人﹖唔係囉
你只係女人奴。
對女人有利果陣就講眾人,群體
對女人無利果陣就講個人,人身攻擊我…
哈。

女人奴隸真係無得救。
我都係睇報紙, 報紙咁講
你有呢個兩性觀念應該同你成長經歷or性格有啲關係
簡單啲黎講個人有問題先會咁諗
我真係唔明
識分自己食緊絲瓜定翠肉瓜要有男女之分
你出街食飯識叫漁香茄子,都知茄子皮係紫色掛?
叫你行出街買唔會買錯掛?
咁都唔係基本常識?
記得之前有報導話有學生唔知西瓜個皮原來係綠色
因為個家長過分保護次次切好晒先俾佢食
咁大家又覺唔覺得呢d係基本常識?
點解可以上升到男女問題?
扯得會唔會太遠呀大佬
你都幾撚傻鳩
我屌柒你,你就自己整d假想敵出黎
問我唔解唔屌柒佢地先,對住佢地會唔會咁講etc.
唔撚洗扣我帽了,我唔撚係女性主義者
男人同女人都各有一班好撚醒目(你所謂發明電腦),亦有一班on撚9到震既一群
擁有因為去超市買餸好撚簡單輕鬆女人去做就得,所以屬於男人唔撚洗學既生活技能思維既男人絕對係on撚9既一群既諗法
唔撚好同我講嘜撚野兩性文化嘜柒野
拜託你無料就唔好將d咁撚簡單既問題提升到兩性問題黎講
影撚衰曬
落街市叫你買舊茄子你買唔到返黎
咁都唔係無常識?
唔係基本生活技能?
大佬
文中個位連綠豆同四季豆都唔識分,未入過廚房從來唔煮飯既人都識分下話?
好多野都兩面睇 攞返個平衡點
唔係話女人就係冇用 廢
佢地唔係天生就識洗衫煮飯湊仔織冷衫縫針
男人都唔係天生就上知天文下知地理
好多野都係鑽研返黎
其實世界上女科學家女人攞諾貝爾一樣有
我唔明你有咩好爭論 咁仇視女人
馬來西亞男人唔識分係可以因爲你推崇既父權文化引致?
因為父權文化強調陽剛氣質,結果做家務相關既嘢都推哂落女性度,男性根本無機會接觸,所以男性就唔識買餸,因為佢地根本無機會學。
父權對男性仲有其他壓迫,例如同仔女溝通呢個任務往往是母親負責,而父親就要維持威嚴,結果大多數仔女都係同媽媽關係好啲,同爸爸就疏遠啲,呢個都係父權對男性的壓迫。
唔好以為你撐緊既一定對你有用,佢同時壓迫緊你你自己唔知
3x-4x呢個位
佢唔識煮
但唔會好似篇文班人咁誇張
又係你呢個on9父權撚 其實你係咪心理有咩創傷
點解日日食菜都可以認唔出啲菜咩樣?
呢個新聞都係輕鬆笑下姐
上面使唔使扯到去兩性問題同女權
又話咩香港要做埋女人果份先識
港男有冇咁唔輸得
因為煮熟左同食物原型唔同
見到買錯嘢就諗起法包潮文
靚仔係幾可愛既
毒撚就係on9啦
Fashion 嚟同啲人帶口罩露個鼻出嚟一樣
佢買嘅時候唔諗下買咁多jm9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞