【懷念vivi與花姐】歡樂馬介休討論區(4)香港分部

1001 回覆
35 Like 5 Dislike
要唔要係bobo度寫埋已婚
屌勁喎
邊位巴打咁好心機
特別係vivi同bobo果2個page
超好心機
啱啱留意到總點擊率
唔通係拎哂每條片出來自己加
同意呢位巴打說法

我哋一齊簡單做個公平啲啲嘅比較:
(以下資料皆引用自socialblade

圖一:

隔籬台早喺2013年已經開始玩 (紅圈)
圖二:

馬介休遲咗三年先起步 (紅圈)

所以,要公平比較就應該用返同期數據,即係隔籬台直至2017年4月 vs 馬介休直至2020年4月

圖三:

隔籬台直至2017年5月時只有 -
20K訂閱 & 913K總觀看數
(quote唔到2017年4月嘅data,差一個月就是但啦)

圖四:

馬介休直至2020年4月有 -
116K訂閱 & 44,117K總觀看數

分別係5.8倍同48倍嘅差距,馬介休算係好叻㗎啦

另外,參考返圖一圖二藍色方框
隔籬台:242,646K total views / 879 video = 276K views per video
但係subscribers 係 512K
即係平均0.54個subscribers先會睇一次條片

相反,馬介休:44,116K total views / 374 video = 118K views per video
而馬介休subscribers數字係116K
即係平均每個訂閱者都會睇一次每條片
代表咩?代表馬介休啲片效率高啲囉

當然,以上比較係好粗略,只係平均咁直除,不能作準,亦都唔係專業分析。我只係想帶出一個訊息,就係兩者唔可以係今時今日直接比較,因為唔係apple-to-apple comparison。隔籬台規模大咁多,畢竟已經食咗頭啖湯。
巴打會唔會太專業
高質留言
所以馬介休咁多位台前幕後要繼續加油呀
Youtube有總觀看次數
係啱,自膠
不過咁 其實都要睇youtube會唔會recommend馬介休d片或者馬介休片上唔上到熱門
微辣就係間唔中有片上熱門/youtube推薦 所以先有段時間多左勁多人sub
馬介休近耐sub數無咩點增加 而家青黃不接只會令個增長更加慢
有料到全部名都知
其實都係,愈上得多熱門 / 推薦就會愈大機會被人接觸,對view數同訂閱數愈有利
不過唔知youtube個演算法係點運作,可能youtube覺得條片可以插得到廣告入去賺到錢 / 收到課金抽成,就將條片放入recommend list
亦有可能係隔離台自己揼錢比youtube去增加放入recommend list的次數

所以支持馬介休嘅,都不妨課吓金 / click多幾次佢哋啲片
(利申:多次直播都有課金)
唉,我嘅Bella 啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞