Backpack vs 普通旅行

168 回覆
3 Like 52 Dislike
是撚但去donki買黎應付下咪算囉,你個旅行重點都唔係食玩買
我會講明冇買行李quota所以帶唔到手信返黎
我去左3個月歐洲仲要冬天都係帶喼
男朋友就backpack

帶喼好煩 唔係周圍嘅路都碌得順
上上落落又要搬 遇着車佬真係推死你
落雨個喼又拖到污糟晒
但一定塞得多野啲

Backpack一定係方便啲同型啲
但相對放得小野啲
同埋搵底嘅野要每次將啲野搬晒出黎先
啲衫好易巢

好多鬼佬都係backpack!!
backpack基本上係方便勁多
差就差在有時要行少少就麻煩
嘩,係喎,你真係好撚型呀
我係女嘅話,一聽你話係backpacker即刻濕哂
backpack: dorm 公共交通 唔帶suitcase 唔book定 兩三日後既住宿 無回程機票(而家好多時唔比 要專登買來回放棄回程) land border 洗衫

普通旅行: 請假 出發前book定所有住宿 來回機票 planning 針對係 飲食住宿口腔購物
有幾撚型呀
咁都好拎黎打飛機
你拎住個喼去旅行咁得意
的以為得支那人先會一路行一路拖喼
一般唔係放左去酒店/車站先既咩
不過我冇去過歐美唔可唔可以咁做
孭起背囊話走就話感覺普通旅行感受唔到
多一隻手唔洗顧又可以隨手影相
唔洗捉住個喼怕被人偷所以可以放心欣賞身邊細節
行一半可以突然停低觀察路人日常生活
先有融入當地陌生城市脈搏嘅感受
試過返唔到轉頭
你拎住個喼去旅行咁得意
我以為得支那人先會一路行一路拖喼
一般唔係放左去酒店/車站先既咩
不過我冇去過歐美唔知可唔可以咁做

好多錯字 自
我自己未做過backpacker
不過去5日旅行果d都試過剩係帶背囊上機
都有d想試下backpacker既方式

如果真係要去兩三個禮拜既話
係咪都剩係帶一兩套衫著一套咁兩三套輪換
一頂冷帽帶十幾日
底衫褲襪咁都兩三套著十幾日?
如果旅行要花好多時間洗底衫褲真係好影響體驗

我之前試過用35L背囊真係放到好少衫
由其冬天放埋d保暖衣物+兩套衫褲都已經打爆個背囊
都未計d褸要著定上身/拎住
花時間洗衫?你唔講我以為你坐係河邊用手洗
我當用機洗一個鐘乾一個鐘
一個旅行要洗4 5次真係好煩
由其當日頭行到個人好累都仲要等洗完衫先有得瞓
Backpack過歐洲半年
訓機場 搭通宵巴士
係hostel識人 一齊落pub飲酒
食飯求其搵間餐廳搞掂 唔駛出名既
有時麵包 pizza 加支啤酒 又一餐

好懷念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞