Backpack vs 普通旅行

168 回覆
3 Like 52 Dislike
無行李跟身係好爽,機場唔洗等行李,轉酒店又唔洗帶住件行李
不過買野限制好大,係日本見住堆零食手信又買唔到
而家日本d零食大部分香港都有得買 我都買少少做手信就係
係咁依買少少啱啦
去旅行都唔係為買手信
me 慣咗揹住13kg backpack 去旅行
基本上而家揹返7-8 覺得好撚輕鬆

我覺得backpack真係有種唔同嘅感覺
尤其是如果你有conversational level, 住個hostel再加揹backpack
成件事好match
超易搵到fd一齊行

又唔洗秤行李 落機方便快捷
通常會入邊加多個小背囊 出去玩就揹小背囊 backpack放hostel鎖
好安全
btw....
好想去中南美洲、非洲戈啲國家啊
最on9 有d hostel有洗衣機 冇乾衣機
冇計 好多連洗衣機都冇 唯有只洗底褲 懢啲著
手洗
本身無話邊個好D,兩樣本來就係本質唔一樣既行為

backpack旅行係將旅程最大化既哲學
適合貪心周圍都想去既人,尤其自己一個人去
另想補充,就算窮遊都唔代表唔會搭的士
因為時間就係金錢,好多地方無的士幫助係practically去唔到
睇下果個地方對你既價值有幾多

相反
都唔少人一抽二袋大行李又想去呢到又想去果度
又一家大細N個人,又要爆買,又唔想跟團
完全忽視左搬行李既麻煩等等各方面既constraint
其實個BACKPACK個定義係點
我只係揹個75L背囊+隨身背囊去旅行, 但坐商務位又住酒店又會搭的士, 咁算唔算BACKPACK
其實實際上又好似係無關係
各有各好, 自己enjoy 咪得囉

但係好唔鐘意某部份自稱backpacker 嘅人自以為高人一等,否定其他旅行方式,認為非苦行憎嘅style 就係cheap
去日本買咩手信丫
大部分人都分唔到係咪真係響日本買
真係隨緣就算
?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞