Backpack vs 普通旅行

168 回覆
3 Like 52 Dislike
上機就除咗佢,掛在前面個勾度啦。

係最怕出發嗰日香港廿幾度就仆街啦。
主要分別係旅行嘅態度
師兄可唔可以分享多啲
太多野講唔哂,我覺得backpacker相比觀光客係多咗一種背包客精神,想同外面嘅世界connect, 除咗常規觀光打卡路線,佢地會想喺其他途徑上去探索同體驗地方,例如徒步,沙發客/hostel homestay,順風車。佢地渴望追求有意義嘅人際互動。正正佢地果種態度,衍生出各種backpacker嘅特質,即係你地成日聽到嘅backpacker唔搭的士,唔住酒店果啲。

但其實backpacker旅行嘅方式唔係重點,唔一定要日日食麵包,瞓火車站。最主要都係旅行態度嘅分別。

不過有啲人將背包旅行變為一種炫耀滿足虛榮心嘅工具,以為拎住個背包就覺得自己係backpacker, 缺乏果種同世界connect嘅態度,唔係發自內心嘅喜愛。

總括嚟講係學到野嘅,如果內心同動機正確,個世界觀真係會大啲,識得放低自己舊有嘅價值觀,又會識尊重異地文化而接受,同多啲陌生人接觸,就會發現呢個世界真係比想像中大,要不斷透過旅行中學習。
著羽絨上機?
長旅行 backpack
幾日 普通旅行
羽絨,我嗰啲係可以包到好細嗰啲,細細個都夠放。

Down 800

上飛機都係拎件防風防雨 jacket 上去多。
長衫厚衫塞爆啲位

不過其實係我問題
冇一個40L既袋
得30同70-90
硬係爭啲
我出得羽絨就去-20再低嘅地方

U 記應該頂唔到!
行到識計幾耐行到去個景點
上次去西伯利亞冇買行李,細喼加個袋仔上機

淨洗底衫 同底褲

內邊夠暖 有防風就夠頂,對鞋番黎就扔左佢,勁污糟
個分別咪就係唔洗拎個gip
同你問 紙底褲 vs 屋企底褲旅行 有咩分別
自己住開hostel,呢幾年梅花間竹自己單拖同跟過港女去港式旅行
前者就因人而異啦,不過後生個陣住hostel真係會識到女
後者本人覺得真係垃撚圾港女去旅行真係得吃飲shop同自拍,哂錢哂時間
自己去嘅話啲妞又炸型。
有明顯分別咩??
獨撚就算唔同人吹水,都可以聽下人吹水
去完旅行返嚟發覺瘦咗
因為行得比平時多
我十二月、一月去首爾
都係7kg, 因為大褸著上身,內衣著保暖內衣
backpack 唔shopping囉
去日本搭uo唔加行李淨係揹個平時用既backpack去 幾年前試過1次返唔到轉頭 過關又快 搭車又方便 當然如果目的係shopping咁一定有個喼就最好 但我多數帶個handcarry袋去買幾包零食當手信就算 諗緊買唔買個大少少既 35L左右既袋 handcarry都慳返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞