自學法文可唔可行

114 回覆
9 Like 5 Dislike
Duolingo個個語言個品質可以差好遠, 例如中日係近乎唔用得
西文我用左一陣之後都放棄左, 一來佢既用字奇怪(連discussion都話唔common), 二來用既句子奇怪
不過聽聞德文風評唔錯, 不過依然聽講有句子奇怪既問題
恕小弟無知 學來有咩用
鐘意咪學
應該唔通
差好遠喎
印象中係得danish swedish norwegian 可以互相明白 finnish就比較唔同
歐洲大部份語言都係同一語系
除左Finnish, Hungarian等幾種語言
原本諗住個個都話唔可行嘅話我就放棄
點知睇完成堆人話唔可行我更加想學
我推介樓主睇下2個polyglot既youtube channel:
- ikenna
- Luca Lampariello
佢地會比到好多大方向你, 2個都係自學n種語言
法文學到B2 。都係喺 AF 學。AF教得好有系統。學到B1 已經可以寫essay 討論時事。但去到 b2 要睇多左唔同既文 & 唔同寫法。同埋開始要寫d 比較 academic / formal d 既野,亦有好多expressions/ phrases ... 要溫習先跟得到。Listening 都好難。要keep 住上網睇新聞... 但聽後生仔講野係聽唔明 所以都係上堂好d ,因為會有時間做discussion 同埋老師會改你既發音,教你點樣講得自然d 、似法國人d 。另外老師會講好多法國文化,始終 language 同culture 係分唔開。
不過學到咁上下已經覺得好難有進步。因為冇法文環境,平時冇機會用。平時生活冇人講/ 冇得聽。
利申: 有Language degree 。學到B2停左。疫情完左好想學返
duolingo先啦
又可以睇吓法文戲聽下法文歌
唔使學得咁深入住
好快會厭 悶 三分鐘熱度
你真係好認真想學嘅話你會自己發掘到更多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞