自學法文可唔可行

114 回覆
9 Like 5 Dislike
唔係鍾意法文本身就唔好學喇,興趣行先好過啦
我自己都準備學拉丁文 呢個真係學黎唔會響香港有用,純粹覺得好型

如果想o係香港型o的
學梵文可能仲更型
係幾型嘅
最近先知am、pm都係拉丁文
之後d case先煩
留名
之前報course學過少少西文,後尾斷咗,依家想學返又驚肺炎
你好啊我係佢女朋友
佢今日同我提過有呢個post所以上嚟睇吓

呢本書係幾有用尤其是用嚟搞清楚最基本嘅文法
不過佢就唔係教科書嚟
唔會話每一課都有詞語再加文法
而係每課都係解釋一個文法
(咁樣講會唔會好混亂

至於點解韓文咁難呢⋯
咁係因為可能我真係對韓星冇乜興趣亦都唔睇韓劇啦
所以對我來講真係有啲困難冇乜動力嘅
同埋佢啲文法其實比日文複雜得多
韓文比我感覺好重視時間線啊
其實我依家都半放棄狀態了

至於少數語言
其實真係唔好太在意人哋話到底將來搵唔搵到食
我係一個如果嗰樣嘢係自己唔鍾意嘅話點都唔會專心到嘅一個人
所以揀一樣自己鍾意嘅嘢係非常之重要嘅
加油
之前duolingo hea學過三個月法文,而家除左少少vocab咩都唔記得曬。
而家自學緊西班牙文,但都冇用duolingo因為我覺得佢太重複,grammar point太散。學識發音,去書局買本入門書+睇下youtube教學睇仲好。
我都自學緊西班牙文,ching有冇咩西文youtuber/劇介紹
多謝絲打打咁多字答我

你對韓國嘢興趣唔大點解又會學韓文

法文你而家係咩水平?覺得自學法文過程中最難係咩?

順便想問下日文你自學咗幾耐先到native?
我成日想快啲pass n1
但又懶到次次都係考之前1個月先開始學嗰級嘅嘢

sor好多問題
因為男朋友話好似好多人都因為香港嗰種商業文化限制左自己想學嘅嘢
每次見到咁我就會覺得好唔開心
因為我都試過同人哋講學polish俾人問學你做乜有乜嘢用
細細個學日文嘅時候甚至乎俾人話學日文將來都冇用搵唔到食
但係之後我每一份工都係靠住日文搵工嘅

咁係因為啲人同我講識日文嘅話好容易學韓文
於是我就傻閪閪咁信咗
然後就開始我傻閪閪學韓文嘅路
結果就當然知道原來係呃我啦

法文我依家B1啊
我就唔係自學嘅
最初自學但係個進度真係非常之慢
同埋有好多問題始終需要一個人去解答俾你聽
所以最後我係用verbling

日文係我第一個接觸嘅外國語言
當時係一星期上一堂
但係當時嘅我非常之鍾意日本文化同埋歌手
所以花好多時間去研究啲歌詞
變相就算當時都未考N3就已經有N3程度
但係我好懶成日都唔去考試所以最後我差不多用咗10年先N1
不過JLPT呢個試其實非常之容易因為全部都係MC
所以如果你要短時間上去淨係想要張證書其實唔係難事
但係要識講識聽就一定要花好多心機了
咁其實絲打都唔完全係自學 有啲都會上堂
不過花咁多心機時間去學啲冷門語言我係好佩服你自問冇呢種毅力

lm
因為我學緊Castellano, 所以會搵西班牙野睇多d
Youtube:
Dreaming Spanish
español con juan
依2個channel好易入口, 個基礎穩聽得明5-6成
如果係想聽多d拉丁美洲果隻就superholly, why not spanish同easy spanish
劇就各人口味不同
首選la casa de papel
而家仲有el vecino, la chicas del cabel同elite
平時就開rtve個24小時news同podcast當背景音樂咁聽
係呀都要上堂如果唔係真係唔明
畢竟有啲文法上嘅嘢你以為係咁用
同埋我哋始終係學英文大
當我哋嘗試造句嘅時候一定會用咗英文嘅邏輯去造
呢啲時候一定要有個人糾正你的

睇吓你對嗰樣嘢有冇興趣
有興趣嘅話其實冷唔冷門真係冇乜所謂的

咁講啦,始終有啲優勢但係香港識日文嘅人真係唔少
但係好多人都係學到N2
去到N1之後好多時候雇主見你都係睇你講嘢同埋識唔識得商業用語
所以好多時候都會建議人哋考埋BJT
即係商業日語考試
多一張證書傍身點都好過冇嘅
不過不得不說日資福利好呢啲係我哋阿爸阿媽年代嘅事了
依家佢哋開嘅人工真係好撚閪㗎
我會建議你搵一間外資嘅公司但係需要一啲人識日文
因為當你識日文去一間日資公司嘅時候
佢哋覺得你識日文係理所當然嘅事
自然唔會珍惜你嘅技能嘛!
咁其實某程度上係咪即係單靠自學學法文唔太可行?

你有考埋bjt?
見啲招聘廣告大部分都係淨係寫jlpt 好少見會提bjt
係真係有啲難度,同埋你要不斷喺度Google
最重要就係你要不斷放你自己寫嘅文章上去一啲類似hello native呢啲網
睇吓有冇啲native幫你改文然後話俾你知
「如果你想咁樣表達嘅話唔係咁樣寫而係咁樣寫~」

有啊四年前我的起心肝考咗
希望係事業上面幫到自己少少
始終真係太多N1了!
咁你覺得考埋幫助大唔大?
不過我都係等考到n1先再算
唔多唔少都有幫助嘅
當時headhunt幫我接觸啲日資公司嘅時候
都有強調到呢樣野
同埋呢個考試都唔算太貴
法文考試就真係貴啦
日文同法文差異咁大梗係唔同啦
淨係要教過另外三套文字個學法已經爭好遠

佢法文course聽講ok,但比起教grammar好唔好
更重要係你唔應該當佢係唯一一套教材
明白,唔該晒絲打
法文講野同聼最難,自學唔太可行
呢個真~ 之前去過瑞典exchange 去過好多地方睇 啲人英文好好 係遇過一對老夫婦完全唔識英文
挪威山區嘅人英文(oral)都好過我咁
樓主其實可以上youtube睇吓d polyglot點學,好過用錯resources行左冤枉路
用黎溫書ok
用黎學就麻麻
BTW Spanish係另一位爸打
我係Russian Arabic個個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞