自學法文可唔可行

114 回覆
9 Like 5 Dislike

唔該晒巴打,會研究下
我都好憎泡菜
但佢成日想我改觀
反送中個時的確多左好感
但而家n號房令佢都反感

呢啲真係睇性格迫唔到
好彩我同佢都係鍾意學好多野
我仲想學多啲唔同嘅語言
個感覺真係好好
但真係冇咁嘅時間
Btw Swedish實用性真係麻麻地
佢成日話可以去媾PewDiePie
你有興趣可以用app學下先
我係你就會主力French
Swedish就用app慢慢上Intermediate夠
我人生中唯一一次去旅行去到想快撚啲走就係去韓國景點又廢人又嘈嘢食又垃圾 去一次都嫌多
可能我崇日啦 完全理解唔到泡國有咩好

我都想學多啲 但成日被所謂嘅實用性侷限
成日形住學啲小眾語言啲地方又唔會去 學完唔知有咩用
但大路個堆德法意西文 我又唔係太大興趣
我都淨係去過兩日
同日本冇得比喎
崇日都正常
日本野食同景都屈機
不過有樣野泡菜人比日本人好太多
有公民意識,政治活躍好多
日本後生個啲質素真係好差

唔知你background點
但唔好比所謂嘅實用性局限
做自己真正想做嘅野
除非你人生目標係搵錢啦
但你對住鐘意做嘅野做到極致嘅時候
一樣可以生活到

唔一定唔會去嘅
我自己不嬲鐘意周圍去旅行
同唔同文化嘅野
個人認為自學比人教快
如果肯課金先用Pimsleur練說話 ($150 1個月, 用完可以unsub), 用lingodeer練語法 (我買斷左), 日日搵法文youtuber / 上netflix煲法文劇 (w/ Eng sub), 用anki deck背下most frequent word
我用緊依個方法學西班牙文, 而加2個月已經可以開始用hellotalk同local傾下計(雖然vocab要google translate, trans完順便背埋)
英文底子好學Romance language會快好多
同埋一定一定要日日學 (拎30 mins - 1個鐘就得, 其他時間煲劇/聽歌/podcast)
北歐3國d人英文分分鐘好過你
上網搵 language exchange
你一開始主動提定點先
我好少提政治野
不過質素真係要慢慢揀
嗰時打到拆天,佢知道我HKer自然而然就講呢啲,你知廢佬特別好為人師
佢一開波問我有冇份participate,跟住話哎也咁講唔啱,係有冇get involved,仲叫我Skype講嘢小心啲心諗你英國人定支那人嚟
北歐人唔知點解英文特別好
lingodeer好?
我用緊busuu
佢哋應該就算唔知頭唔知路都會叫你stay safe之類?我指抗爭嗰時,唔係武漢肺炎
我好怕又抽中啲親中怪,佢哋應該多機會接觸支那學生,好易被統戰
就算去旅行都係去個地方幾日
覺得如果啲嘢學咗都唔太用得著就有啲嘥咁解

btw巴打有冇法文textbook推介
我的第一堂法語課
但我嘅興趣就係學語言
學咁偏你唔會覺得學完用唔著好嘥時間心機咩 我會咁諗
但其實我都好想擺脫呢啲諗法
好彩我Russian老師話憎支那都正常
你唔知將來會唔會用到
比到滿足感你就得啦
黎緊想學埋Bosnian
純粹鐘意呢個地方
唔該巴打陣間放工去望下
頭先係書局睇咗陣法文書 但因為0基礎唔識揀
你講個本有咩好?
其實自己喜歡就得
Pimsleur就超級推介, 用左之後聽同講都進步得好快
同埋Pimsleur會guide住你去不自覺咁用target language去講/諗
Lingodeer幾入門同埋step by step(每課好短同好重覆), 適合打好個文法/vocab 根基
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞