自學法文可唔可行

114 回覆
9 Like 5 Dislike
最近悶悶地想自學多種語言
諗住學啲有用啲嘅 就揀咗法文
但上網睇過好似大部分人都係上堂學?甚至見到唔少人話唔推薦自學
有冇人試過自學法文而又講得到
想知成件事可唔可行

如果唔可行咁有冇相對容易啲自學嘅語言推薦
推薦 Duolingo
利申:斷斷續續咁自學德文,而家睇tweet都算理解到

求幫推&真用戶:
[DSE] Core Math 數學 MC 對題器 + 數據分析
https://lih.kg/1941758

背後其實有個更大嘅願景:
1) 個人:對答案、計時、紀錄、[進步退步分析]
2) 全體:跨校統計、[排行榜]
3) 預測:[比較 DSE 成績 & Pastpaper 表現]
4) 認證:[用日常行為數據取締一次性評核]

[ ] 目前係幻想
麻麻地鍾意duolingo, 對我係完全冇用
我覺得呢個app學文法方面極之有限,背vocab就有啲用
但咁樣學仲慢過我dl個vocab list一日背十個
btw德文我都諗過 但見啲人話好難就即刻打消咗個念頭我認我廢
德文個邊嘅 Grammar 講得幾好喎,尤其是 Masculine, Feminine, Neuter 講左幾個常見情況,對我地無 gender 概念黎講好有幫助,不過以前玩到 Tenses 確實有d卡,而家砍掉重練中
咁可能係日文整得冇咁好/唔啱我用
巴打覺得德文難度點?
如果U有得讀French最好係U讀啦
我純興趣,零壓力自學,覺得比較難係d Preposition (例如 to, from, at 可以同 the 夾埋一隻字),詞彙上好多都同英文有幾分相似
做緊社畜喇
自學太難喇
除非你淨係打算學啲皮毛嘢啦
Duolingo更加唔使諗,玩幾個月都仲係不停I eat apples呢啲層次

如果你一定要玩app學嘅話,我覺得babbel好似比較好
咁如果唔跟app學既有咩好途經去學
上堂最好
最緊要係要個學習環境,要浸下
如果唔係,就算你學到識講,都好難聽得明人哋講乜
如果u grad左,報邊到既course比較好
我見喺香港比較多人討論嘅只有alliance française同hku space
巴打法文而家咩程度?你係喺邊度上堂學
純粹係我唔太鍾意有固定schedule逼自己學,我鍾意flexible啲,所以想自學可能太大諗頭
Lm
學緊德日文
Verbling+Busuu+textbook

我學Russian, Arabic
我條女學French, Polish, Swedish都係咁

textbook學grammar
verbling主要練oral listening
busuu溫書+vocab
曾經喺alliance française叫做上哂A1同A2
稱得上係intermediate㗎喇
之後轉咗工,就唔到時間就冇再學
過咗咁耐其實好多嘢都唔記得哂

最近自己重新溫返
諗住自學返到之前去到嘅程度
然後重新去上堂

講多少少背景
我大學係讀language科
英文底都唔差
都覺得學得有啲辛苦
同埋listening真係超超超難
仆街被你講到淆淆地
咁可能我考慮下自學其他語言算數
其實我只係鍾意學習語言嘅過程,唔係鍾意法文本身,咁樣應該好難keep到動力學
佢Swedish都係岩岩先學
我地都係為興趣
佢日文Native level
泡文Intermediate
佢覺得最難應該係Polish>Korean>Swedish>French
Polish>Korean>Swedish>French>Japanese
泡難過法?點解
日文native學泡文應該唔難架喎(聽講)

有個鍾意學語言嘅另一半真係好
我都唔知點解
佢成日想放棄泡文
係啊 佢好鐘意語言 感染左我

Btw唔係賣廣告
不過Verbling真係幾值得用
有其他類似嘅網 我地用開Verbling咁解
百零蚊堂可以搵到native教
當然質素要自己慢慢揀
我個Russian同佢個French同Polish老師都好好
仲好靚女添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞