Octopus on Apple Pay 等候區 (15)

1001 回覆
4 Like 68 Dislike
如果小店收payme fps我會用,但好多淨係貼住支付寶同微信支付張貼紙

講咗好多次政府係應該做嘢
一係立法,收得fps系統入面其中一個就要收哂全部,唔比獨立收微信同支付寶

另一個方法就係出資比小店壓低手續費

有啲誤解咗個意思,立法係防止出現淨係收某一兩種付款方式,同埋應該唔洗立法,係發牌條件寫明淨係可以用common code
比唔起手續費->可以收返現金
資助部機成本->政府不嬲有資助比中小企申請嚟改善IT
手續費會因政府有資助而上升->喱個我都覺得係真,但有競爭底下情況未必咁嚴重
叫春有乜用,一係以後唔用八仔,一係跳船去三叔
三叔有撚用咩又無得用WATCH 比
FPS付款會畀人知全名, 啲人未必肯用
如果你擺咗黨鐵其實冇影響, 如果真要坐咪用囉, 但其他消費層面contactless擴闊垃圾通就收得皮
巴士轉乘優惠...
龍運嗰款係有轉乘優惠
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200407/bkn-20200407003250079-0407_00822_001.html

如果屎忽窿一早入咗 Apple Pay, 今日仲會唔會咁?
Apple Pay 八達通有冇學生卡
講到八仔唔算電子支付咁
Step 1 都壽終正寢,
你就跳Step講step 2
屌!
電子比錢,一直用緊Apple Pay,除咗間嘢唔收之外
小店
太散又唔收,太大張又唔收
的士狗又係,500蚊都無得找,
食過一間都唔撚係小店,
雞煲黎
dllm 幾千蚊買單,只收現金。。。
4. 新系統可否享有車費轉乘優惠?

新系統適用於首階段試行的七條路線之間的轉乘優惠,乘客必須使用同一張信用卡或同一個流動支付帳戶付費,才享用第二程車費轉乘優惠。如果兩程的支付方式不同,第二程就不會享有轉乘優惠。
等撚左成年都未有
應該專登, 唔想畀任何手續費
唔洗諗

依家全世界都work from home

年尾2020/12/31 再宣布 稍後時間公布Apple pay Octopus
Work from home 係咪姐係唔駛做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞