菲林相機討論 43 [黑警死全家]

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
依間冇試過
但電子contax有spare parts做overhaul既應該得依間
其中一個師傅係以前係Yashica 同Kyocera 做
我見佢都係填form同寄送 你咪不妨試吓

再唔得可以試下呢間
http://nipponphotoclinic.com
不過似幾貴
近排睇中左canon iid iiia 呢系列啲旁軸
想問係咪都係ebay買正路
香港會唔會有
近排睇中左canon iid iiia 呢系列啲旁軸
想問係咪都係ebay買正路
香港會唔會有
suwa email問佢唔覆,洗唔洗打個電話先
定直接寄去就得?
係未英文email未必回
有部tvs斷排線 都想寄去整
試下打電話囉 好過比部相機變紙鎮
我見rangefinder forum同photrio 都有人介紹suwa
但唔好預佢地英文好好
今日見到多一間:
http://www.contax139.co.uk/home/repair-service

如果你真係不惜工本要係日本整:
https://www.japancamerahunter.com/services/camera-repairs/
呢條友應該係收你agent fee再寄比當地師傅整

所以話 電子野幾麻煩
香港有都可能唔平
呢類機我估計係香檳大廈先會有
聽日師傅是咪唔會開工?

想拎部Nikon FM出去整
聽日師傅是咪唔會開工?

想拎部Nikon FM出去整
已決定上ebay買
個價合理好多
有冇巴打可以分享下點揀鏡頭
用緊50mm f1.8
好似影咩都好近咁

呢個情況係咪應該買支wide啲嘅就得?
有冇咩注意事項
你企遠D影咪得
試下35mm/2.8 啦
好難講
家下啲師傅好有性格 中意幾時開先開
最近環境唔好又或者開夜啲 或者索性唔Q 開

真係最好打個電話睇下有冇人接
有人接就問清楚幾點收 準備拎啲咩比佢整
咁樣打個招呼先會好啲
多謝解答
其實菲林機個鏡頭同digital嘅係咪互通?
Google見有啲話係,有啲又話唔係
另外有冇話邊度買最穩陣
有啲係有啲唔係
最主要係睇下個mount 同埋有冇adapter
同埋如果唔係full frame 數碼機嘅話要計等效焦距

你支50mm 鏡係套落咩機用架
如果唔係full frame 或者135菲林嘅話
就唔係真係我地講嘅50mm 喇喎
用緊Olympus om10
我覺得啦
實用d 既話 Canon P/Canon 7 會比較好
起碼finder好睇d
買支wide囉 om既話 28 3.5幾好既
可能睇得iphone多 所以覺得近
因為iphone焦距大概26mm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞