點先叫豪宅

265 回覆
83 Like 9 Dislike
Mount Nicholson 1號獨立屋
仲有就係老人家未必鐘意屋仔 要行上行落 出面花園又要keep住揾人打理
有lift都未必係好方便
但一層過9000呎真係可以大到踢波
老人家又方便 唔洗行上行落
而且住屋苑apartment 有樣嘢好就係唔係好洗怕比人爆格
保安上有保證
間一號屋真係最撚正
成個mn只有佢2層則 正對香港九龍景
而且地庫特大 泊到6-7部車
前後花園又夠大 係個池浸水又可以望住個香港景
even之前個屋主拆咗個外牆都好 都係覺得好撚型
南區有啲屋仔裏面有𨋢
係屋企裏面困𨋢
Full paid 實用700呎博康公屋

豪到無壓力生活,月月去旅行。
千幾二千萬都只係啱啱好夠買900, 1000呎左右
lift其實唔難整
見過個fd屋企村屋 冇入則整咗架油壓lift係入面 不過升得好慢我行樓梯上去仲要等佢20s
架lift又細 企3個人已經最盡
我自己有丁都唔撚起啦
上一代已經一早搬曬出嚟
3000萬以上就算豪宅入場,6000萬以上就豪宅
唔好理咩地段幾多呎,睇錢做人最實際
山頂道有d小路既屋苑 個名勁平實 但全個維港景 好多都 3-50年樓齡
紅梅閣
丁屋/村屋冇實呎
屋宇署規定3層只可以21呎高
面積2100呎建築
不過村屋實用率高,左計右計都有600呎實用
永安村 etc
住呢個價位嘅樓都返港島工啦
住到山卡啦咁唔方便
我指較大機會
賓印工人同送貨有自己專用貨𨋢或出入口,附近冇超市7仔
萬景峰點會係

Btw
海璇有2百幾呎
呢個真係好反智
擁有市價過億的比華利山豪宅,只不過代表你富有;擁有香港的納米盤,才代表你了解房產市場
豪宅唔係自己一幢 有埋花園 重要起喺啲貴地段 有靚景嗰啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞