點先叫豪宅

265 回覆
83 Like 9 Dislike
唔係啦 唔係住大埔
只係比華利山同康樂園個呎數大 基本盤都三千萬 你睇埋我第五檔你就明
冇撚理由放比華利山同一號銀海/駿景園同一檔咖嘛
一號銀海係就係2萬到2萬5一呎 但兩房單位都佔一部份 兩房單位都只係千鬆啲萬左右 不過總體來講 佢放響第五batch都叫ok
買得起果d 唔覺得慘
人地講緊香港
你就拉去上海
唔係house
你個大堂幾grand ,你都只係住緊豪房
名鑄呢
「大堂走廊夠grand係基本 」
半山好多接近50年樓齡舊屋苑既大堂、會所都好細同偏殘舊
因為以前根本無”豪華”呢個概念
連改名都好簡約 xx花園 xx台 xx大廈 x園
咁嘅格局50年前其實已經好豪華
你諗下50年前嘅時候係隧道地鐵都冇, 新界一片爛地寮屋區
其實我覺得新德園已經係超級豪宅,巴富街,亞皆老街個d就普通豪宅

利伸:九龍撚,住開ghetto, 好撚想搬去d傳統豪宅區
其實都係睇你點睇,有人覺得樓價高就係豪宅
有人覺得地段靚先至係豪宅
近年發展緊既新區,樓價一d都唔平(eg北角荃西)
但呢d地區都幾龍蛇混雜
無半山果種與世隔絕既感覺
嘉慧園個巨型露台

但賣成億都要樓望樓
富豪就係要交通越麻煩越好
冇街外人喺屋企門口行黎行去

加多利山例外 乜人好容易行上去運吉
但啲屋好多都有高圍牆圍住
或者有巨型大閘遠離行人路
經過係乜春都八唔到既
司徒拔道個d成億望墳場
西半山堅道/ 羅便臣道呢啲地段唔算好高級
要再上先係
平民地方賣咁貴真係好畸型
應該正名做土豪樓 唔係豪宅
一啲氣派都冇
住山頂樓望樓已經冇左個意義

司徒拔道望到既係跑馬地墳場?
都好遠啫
御半山
個人嚟講覺得第五檔呢個已經係極限 當然啦頭先第一至五檔其實都仲有好多例子 不勝枚舉
但豪宅呢個term真係響香港用得好濫
你問我根本荃西個地段冇一個稱得上豪宅 就算係萬景峯栢傲灣都係咁話 將軍澳嗰堆都係 咩monterray ocean marini 乜乜柒柒 重有南昌嗰堆
大佬有啲單位500呎都冇 地點又差 響度認屎認屁 但啲aa狗係度話正呀正呀千億地段 豪裝又剩 屌啦 你住到豆膶咁細 邊撚到豪睇過
無1000呎都唔叫豪宅啦
級數級數級數級數級數級數級數級數級數級數級數
唔伙支那話既檔次
住豪宅都唔care會所大堂啦
真係住豪宅個啲不如去Jockey Club 遊艇會

屌打你地啲乜鳩半山豪宅啦
起碼都叫大有成三千呎
mount nicholson一對apartment打通有成9000呎
地段優越
成個聶高信山頂
聶高信山道等於private road, 條路只會通往mn呢個屋苑
一呎最高賣成100k, 平都要60k
成個屋苑全部都係富豪級,身家最小50億
apartment中高層望返落成個香港
個景根本就係名信片相景
邊有得彈
當然唔會夠山頂班人有錢啦 但山頂全部都係屋地 冇屋苑
一撻屋地賣30億 只計屋苑mn冇得輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞