點先叫豪宅

265 回覆
83 Like 9 Dislike
普通屋苑3房已經1千萬+
睇埋呎價既話
咁可以foul曬呎價2萬以下嗰啲
Eg 比華利山 九龍塘某啲舊樓
計入場價既話
咁海名軒都唔計
海名軒最細都過千呎+無敵維港全景
但個大堂走廊裝修真係唔豪華
好嘥
誠哥個設計
D私樓 就算成億都唔算叫豪宅 我對面個到成4-6千幾萬 高尚住宅

豪宅個塊地係你 獨立屋型式 游泳池
一路覺得何文田係個好奇怪既地方
一堆貴樓搭一個大型公屋屋村
以前成個山頭係墳場

未起新樓嗰陣
應該得何文田山道係公認有錢先住
但宜家舊曬已經殘左
赤柱嗰堆獨立屋
睇下傲旋
一層一伙
呎價7萬+ 好似係
應該間間都接近1億入場

全港咁多獨立屋
都有咁大分別

最睇到眼都突係將南海邊嗰啲
零私隱 又嘈
同埋管理費每月十幾萬 好似係

到宜家都理解唔到究竟係咩概念
Mount Nicholson
我心目中覺得地段係首選
其次係呎數 同價錢
將南果堆真係無啦啦起幾座野係街邊咁
大大隻玻璃窗出面睇晒,要長期落簾
不過買既人可能都係當買間別墅啫
仲要講屋苑就已經唔係豪宅
另外我覺得豪宅入面都要分檔次
第一檔會係 山頂(例:白加道)中半山 深水灣
第二檔會係 跑馬地東半山 淺水灣 南區
頭兩檔多數係極低密度 大呎數(2000 or above) 高呎價 (三萬以上)但係未必豪裝 樓齡或者高 甚至有啲殘 例如嘉慧園
住得嘅人都應該名成利就 非同凡響 基本上十大富豪都住響嗰度
第三檔我會話係 其他半山(例:西半山)同九龍塘嘅house 同埋九龍十二號 赫德傑山
但頭三檔都基本上係非常人所及 所以接落嚟我會講其他豪宅
平時去赤柱經過地產鋪望 平平地租都十幾廿萬一個月 不過交通又真係麻煩小小
但其實西半山都有好多千零二千萬有交易
呎價2萬到
仲平過奧運又點計
其實傳統豪宅係咪何文田山道,不過俾人講講下以為何文田就係豪
第四檔其實先係我哋探討緊嘅一般豪宅 就唔係咩獨立屋 其實好多區會有 例子有 (隨口諗到typical 就講)
東區:賽西湖大廈
灣仔:禮頓山 樂翠台
中區 :愛都大廈
南區 :深灣軒 貝沙灣
油尖旺:凱旋門 天璽 君臨天下
深水埗:畢架山一號 畢架山峯
九龍城:海名軒
大埔:比華利山 康樂園
沙田:渣甸山花園
西貢: 匡湖居(不過只限house)
共通之處有 基本上都赫赫有名 地段都係優秀 而且重點係個入埸價係基本上要3000萬or above (凱旋門除外 得佢有一房 但當然同時佢都有1955呎 賣1.6億)變相住戶嚟講都有返咁上下
可以睇埋我下面
頭三檔我主要係分析非大型屋苑 我都知西半山有好多掛名豪宅 同埋單枝樓 但我by definition 會訂響5000萬or above 三房或以上
我就咁樣睇嘅
何文田山道嗰一頭=傳統何文田私樓區
何文田山上(採石山)=傳統公屋窮人區
天鑄=大陸土豪豪宅
公屋隔離啲新樓=普通樓, 對比同樓齡呎價其實唔貴
總結:何文田(山上)係窮區/墳場, 住隔離公屋嘅人最鍾意吹捧何文田, 地產商就策略上吹捧何文田(山上)做豪宅區sell大陸土豪, 情況就好似香港sell外國樓咁樣, 咩地方都話豪宅區, 咩都話距離CBD XX分鐘
六萬蚊呎點會同萬幾蚊呎擺埋同一檔, 你住大埔比華利山墳場/康樂園?
第五檔我都認為係豪宅 但係就會相對上數量比較多 而criteria 就係第四檔地段 但價錢係流動多啲 (可能該屋苑可以有千零萬 亦有三四千萬以上 但唔會係一房 或者有單位單價低於一千萬)又或者非豪宅地段 但非一般價錢
例子:(or equivalent) (都係熟嗰區就畀多幾個例子 方便比較)
東區 海璇
灣仔 萃峯 名門
中西區 嘉兆台 寶翠園
南區 碧瑤灣
油尖旺 擎天半島 嘉文花園 名鑄 grand austin 港景峯 一號銀海 君頣峰
九龍城 半山一號 巴富花園 皓畋
深水埗(九龍塘)畢架山峰 又一居花園 逸瓏
大埔 天賦海灣
沙田 駿景園 鹿茵山莊
係好撚慘至真
同意
千幾二千萬係普通家庭樣
三千萬以上先可以叫豪宅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞