點先叫豪宅

265 回覆
83 Like 9 Dislike
因為以前既九龍塘豪宅地段係旺中帶靜,唔似而家成個九龍塘都發展晒
咁有錢佬住慣左咪繼續住,佢地好少賣樓,變到你而家要住九龍塘就得返比較遠離傳統地段既area
你講完我我覺得奇怪去google
千五呎十萬蚊喎
agent解釋畀我聽係因為新樓全維港景好少有
九龍塘係傳統豪宅地段
住慣咗啲人多數都唔賣
一住就十幾廿年
九龍塘九龍仔成個環境都好舒服
全部平房好有外國感覺
朋友既爸媽租左(2014年)
話勁抵喎
豪宅黎講我推薦海瀧泊,雖然唔傳統豪宅地段。但個設計好靚,得兩三幢。仲要騎係海邊,側面睇她似外國咁。
大嶼山太古個個whitesands都幾正
賣晒未?
設計好靚
有d似而家帝景峰隔離嘅緹山
唔知,我見本身design幾靚
你唔認同唔等於唔係
簡單啲
俾有錢人住嘅咪豪宅,唔係俾有錢人住嘅咪唔係豪宅
On9
沙田區
壹號雲頂,嘉御山,名城,名家匯,溱8,御龍山就差唔多
幾撚時到駿景園,鹿茵(house除外)
另外將軍澳冇人講?
天晉,Monterey都入到第5檔啦
唔好咁認真, 巴打主觀感覺啫

樓價調整,有豪宅買家把握機會入市,據悉,薄扶林碧瑤灣一個單位,剛連車位以5,350萬元售出,呎價約2.15萬。

單位屬碧瑤灣47座中層單位,實用面積2,488平方呎,連車位成交價5,350萬元,成交呎價21,503元。原業主於2003年以800萬元購入,持貨17年,帳面獲利4,550萬元,賺幅近6倍。
佢完全亂嚟
海璇,逸瓏,名鑄嗰啲個價夠上第4檔啦
暴發戶不了
將軍澳地段
Sorry 我打錯咗 畢架山花園先係深水埗區
我本身係想用18區來劃分 如果咁樣嘅話畢架山一號同埋畢架山峰都係九龍城區 sorry
但係想補充一點就係畢架山一號唔係響九龍塘地鐵站對面 畢架山一號響半山腰... 唔介意的話你可以查吓 你當九龍塘站行去都起碼要15分鐘
其實寶馬山算唔算
Sorry 巴打
呢個係純粹我主觀嘅睇法
點解我唔會擺1號雲頂響第五級呢
其實個原因就係因為壹號雲頂有個二期 嗰度啲樓呢都係六七百萬
但係你講嘅其他沙田區所有屋苑係我心目中都符合第五級我純粹想講一兩個例子之後你哋可以想像下其他equivalent
我個人嘅睇法就係佢嗰個屋苑唔可以有開放式單位或者一房單位 同埋佢最低嘅單位成交唔可以低於1千萬 (因為求其執過荃灣環宇海灣三房都已經過千萬 但好明顯佢同豪宅都差好遠啦)

所以我有好多奧運嘅屋苑我都冇放入去 因為例如凱帆軒 海桃灣 浪澄灣嘅兩房 造價都未到1千萬 所以我都未認為佢去到第五級住 (一號銀海同埋瓏璽就兩房都入場價千五萬 佢哋就值得放喺第四第五級)
將軍澳嗰啲我真係個人覺得比較難放喺第五級嘅豪宅 天晉你可以睇吓成交 有啲係六百萬 咁我就覺得唔算係豪宅了 (就等於你會覺得太古城係中產入門一樣 太古城係唔會有一房 兩房入場價1,100萬 咁你叫得做豪宅一定唔可以低過佢)
羅便臣道大把樓符合晒樓主上邊講嘅特色
識唔識㗎
錦繡花園
可以玩捉
而且會搵唔到對方
我細嗰係咁諗
其實樓主都好努力去分
但點分都實有人唔agree
不如唸下點樣上流到第五檔先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞