袁國勇撤回《明報》觀點版文章

615 回覆
144 Like 211 Dislike
喺支那人地方講真話?
而班人自己又喺屋企做鍵盤戰士
屌佢哋 佢哋又會話 講馬要跑得快過隻馬?
真正立道德高地+不敗之地
撤回可能令國際上有更大嘅宣傳效果
打壓者分分鐘得不償失
一係柒婆
一係中聯辦⋯⋯⋯
大佬你引喻失義, CX大搞文字獄藍絲篤灰, 點可以相提並論, 中共威脅所有人都無言論自由, 只有相信中共既言論自由, 係鐵一般既事實
太遲啦

就好似1月尾果個教授咁 話武漢好危險 第一次做逃兵

佢而家直頭冇份參與而家香港抗疫戰

而家唔比袁國勇做 仲有咩人可以頂上
佢已經講到明: 佢唔熟政治,所以講咗唔應該講嘅嘢出嚟
咪即係話。佢冇考慮到政治而講咗事實。而家考慮咗政治因素而收返個言論囉
彈出彈入。吹咩
下篇岀悔過書都得
兩樣野完全唔同contexts攞嚟比
發覺同你講嚟都嘥鳩氣
咪撚再回
其實你知唔知沈旭輝咩背景?
邊個夠膽消失佢
上面有d 理論都好好笑

驚cut funding 就要放棄言論自由?而家篇文係袁國勇講佢自己既專業野,如果咁都唔企硬,直情係自閹學術自由,對於大學教授黎講個研究生崖已經玩撚完,有幾多 funding 都冇用。
袁國勇係傳染病學嘅權威,佢講嘅嘢對世界幾有影響力你又知唔知?
如果佢講嘅嘢係救到好多人,但中共壓落嚟叫佢撒回,或者索性唔比佢講,咁你又覺得有冇問題?
以退為進
我理得佢本人「仕途」係點,佢撤回文章只會令佢篇野更加 Juicy 更加吸引力。本來冇乜外媒理,但佢一收回言論可能引到外媒去報。
無辦法,佢唔咁講,23條立法就用係佢身上,文就寫左,大家睇得明就得,係事實,不過唔關佢事咁解
堂堂大學教授同個徒弟寫返篇學術文章但礙於「政治」如果要撤回呢一樣野已經係一個彈藥去打擊中共啦
如果燒埋23條就更加係一個靚嘅助攻
中共治下出一篇學術文章都可以被大陸嘅小粉紅話政治
所以佢咪講咗撤回原因囉
由始至終佢都無講過因為contents不正確而撤回,只係話無意捲入政治咋
唔同context但道理一樣
佢而家咁做會有寒蟬效應,令到成個學術界都唔敢亂講嘢
咁撚有信心覺得自己啱就應該駁我
講唔夠兩句就落閘,正廢柴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞