[選戰 = 統計學] 立法會直選,有冇七成議席,就睇你地有冇膽量

609 回覆
366 Like 12 Dislike
一定會更多人出黎
唔少人覺得區選冇用,所以冇出黎選

所以我要宣傳更多,等更多人出黎投

我唔係果種等機會送上門嘅人,
我係會創造機會嘅人
初選OK既
你計錯數, 你果度係22
推推推
Thanks bros
你返去讀下game theory先啦
佢地本來可以試 4/6
而加只派 3/6
咁我地點輸都有 3/6,但可以攻4/6

你明唔明咩叫game theory架
全保守:
3/6
3/6
2/5
4/9
4/9
------------
16/35
假設佢地有4成得票, 同埋有紀律 (除左新東方國珊未見到有互界的情況)咁你拎D乜?
我講21已經assume新東/新西港共分唔掂
如果九西今次港共肯出三隊主力邊有4席你拎
無讀game theory果個係你呀, 連optimal strategy都唔撚識計

新東親中派以得票率計最多得3席,泛民穩取6席(假設泛民可以分均分配6個)
total親中派=15/35=0.43,跟返19年區選得票率個數

但泛民都可以出咁多名單去博:
港島:4/6
九西:4/6
九東:3/5
新西:6/9
新東:6 or 7/9
九東就唔洗講
而港島,九東同新西就算泛民出少張名單都可以拎到3+3+5席,咁其實可以呢幾區派多1張名單博多席
而新東如果泛民跟返上屆16年立會選舉就其實可以拎到7席,但果次係親中派出谷4個(民建x2,工聯,新民),加埋方國珊同自由黨分票先做到,如果今次新東親中派只出3/4張而冇方國珊同自由黨"幫手",泛民都係出返6個好d

btw,宜家無論泛民同親中派都未定人選,最尾都係要睇返親中派每區出幾多人先定到個數
pish
推呀
我無野講
我要見律師
我要去醫院
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞