[選戰 = 統計學] 立法會直選,有冇七成議席,就睇你地有冇膽量

609 回覆
366 Like 12 Dislike
有用post推推推
幫推
支持,
團結就是力量
幾十條隊選只係晒氣
有無聽過掌心雷
要點樣可以喺佢哋手上創造機會?
退一步講,就算唔係嘅話又點樣喺佢哋手上創造機會?
又要用幾多資源去cater佢哋?
我都知every possible vote都應該要爭取
但現實係resources are scarce

講理想可以講到過百萬人投完票再拉埋啲親戚好友隔離屋一齊去投
但現實可能係你投一票黃嘅家中就有兩票藍嘅

其實你嘅idea係好好
數據都好足夠
睇番你之前啲post都係有理有節
只係而家個plan仲有好多環節要完善 而呢啲嘢唔係靠理想可以達成
人地可以掌心雷?我地就唔可以?

我地拉到一個90歲老婆婆,投黃一票
黃藍差距係會多左兩票
明唔明?

講現實,現實係黃多藍少,
區選71%人投票,
可開發票已經好少
想贏更多,就要𠝹藍營票

冇政治訴求,
邊個關心自己,就投邊個
嘅8,90歲獨居老人,
就係好適合拉嘅人

你要記住,我地搶到一個掌心雷,
黃藍票差距係兩票
因為 黃+1 藍-1
有啲似雷動計劃
呢個plan真係好簡單好doable
但係要達到咁嘅效果就係pure mechanics
例如叫連登仔投俾白頭佬 大家肯唔肯先
傳統左膠泛民有一定鐵票係不爭嘅事實
總有人出線贏民調
但叫大家為咗大局投一個自己唔鍾意 甚至反感嘅人
會唔會反而compromise咗件事?
撇開人性呢點
如果有即時嘅戰報 告急牌又係咪可以有效發揮作用呢?
例如投票率唔夠/某個section嘅人真係特別少
到時係咪要呼籲zone A嘅人改投B候選人?

呢個plan簡單啲 不確定性少啲 但係可以maneuver嘅地方亦都好有限
初戰係必須,
素人同政客可以同場較量
入閘機會係平等
問題係要打造一個切入點出嚟
派完口罩啲老人家係唔會忽然變黃
亦都唔會忽然肯去投票

社福呢件事本身係一個被壟斷、被包攬嘅圈子
嗰啲送飯員、陪診員本來就已經係藍營鐵票
原因可能係佢哋本身係新移民,又或者透過左仔會啲19 course入行

我哋連理論上可以撬票嘅方法都未有
倒不如focus喺其他環節再嚟處理老人票?
例如你所講嘅𠝹藍營票
何不focus 中立淺藍?
煲大現屆政府喺處理武肺上嘅短板,再sell民選政府(議會)嘅重要性

人多就咩都有本錢做,唔夠人唔夠齊心就只能夠揀最重要嘅做
推 其實一定要搞初選
我地太多人去參加會搞到唔知投邊個好
一陣搞到漁翁得利就仆街啦
淘汰制on9
積分制好過啦
你有上帝視覺就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞