台灣youtuber集中討論 (2)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
本身個channel其中一個賣點係馬田同台灣嘅文化差異(我覺得大部分TA都係嚟自台灣), 今次搵香港嘅local youtuber其實對個節目嚟講,效果係好過搵台灣嘅youtuber
利申: 唔係幾鍾意sunny但都睇到笑
想問有冇人知上班不要看逢星期幾上片?
印象中無固定
Bii上左牙嘎到宣傳
不嬲都唔中意bl
但每次見到阿滴同大謙拍片都會好想佢地一齊
https://youtu.be/c-H1PBw7ZTo
個片頭正到痴線
有冇巴打有睇開
片頭堅正
但係唔明點解要feat YJ
因為佢地一齊囉
feat 下自己條女啫
桌遊秀閃撚到
https://youtu.be/mMuvMbapNSc

推介下呢個channel講台灣歷史幾好睇
有冇人麻麻地佢
早排都推介過
不過佢地出片好鬼慢
香港人夾香港人點都合拍啲

同台灣人夾都係為搶台灣+普通話市場啫,自己做得嚟贊成飛起個台仔

利申:睇搞神馬係為咗睇馬田 完全無理個台仔
搞神馬已經無庫存?

今集講阿神無左馬田,煮杯麵茶碗蒸搞到雞手鴨腳……

https://youtu.be/lDllUIR-Gjw

始終都係想見到緊馬田係度窒佢好笑d
搞神馬個定位係阿神做on9嘢,派個波出嚟俾馬田串佢,但主key仍然喺阿神度,其實冇咗是但一個都唔多掂

冇咗馬田,阿神就變咗正宗on9仔喺度做on9嘢
冇咗阿神,馬田就只會變做國語版dim cook guide,仲要講得唔順嗰隻
佢之前一個月去一次,計落應該最多儲定個半月嘅片,我估都用哂
依家個個都食緊花生睇個channel可以點玩
我覺得香港版dim cook街已經好正
(利申:集集都追+cls,有時追埋live)

香港人講唔正普通話好正常,講真兩個普通話流利嘅台灣人一齊拍咪又無特式,如果觀眾只想睇on9 又洗乜睇佢,馬田加字幕已經得,點解要刻意拍普通話版 依家佢字幕直情台灣化埋,唔止係標準漢語咁簡單,仲想點,已經就台灣人就到出晒面

btw 香港官方語言係英文同粵語,唔係普通話(Mandarin),唔明點解咁多人用「國家語言」去形容中國語,日本人都會叫日文做國語,又唔見香港人話日文係自己國語 大把香港人鄉下喺日本
打俾馬田問點整以為會開speaker播埋出黎
呀點知真係冇 真係齋問
睇留言,個個都投訴點解唔播馬田把聲出來,話好失望。
甚至我懷疑,阿神係咪真係打去香港問馬田……
咁馬田個字幕就台灣好正常嘅, 咁有台灣人因為搞神馬睇dim cook guide, 唔通就啲睇唔到youtube嘅地方咩, 香港人本身又唔使睇字幕
但你話飛起阿神就點都難過阿神飛起馬田囉, 始終但主場仲係台灣, 台灣人想睇香港人嘅文化同佢哋有咩唔同, 有阿神喺度可以直接比較, 而香港人鍾意見到香港人串台灣人, 根本成個模式好似已經定咗形咁
我覺得睇馬田面對面串人同佢平時live嗰啲隔空串始終唔同feel, 馬田平時廣東話嗰種串法入面包咗好多連/舊登術語, 香港嘅潮語之類, 根本台灣人明極有個譜, 如果你要馬田做獨腳戲串人都要用啲台灣都明嘅用語其實睇落會好累贅唔得爽快

btw普通話都係大陸作嘅詞嚟騎劫呢種語言, 咁你話叫乜好
其實佢地黃標之後改變左好多
唔係純粹再賣弄色情
https://www.youtube.com/watch?v=ILoB2BxNEPw
20:53果到有孫生同呱吉
點解你堅持要馬田拍片要扮台灣人,用台灣人用語

睇得馬田嘅台灣人都係想接觸下香港文化,想知香港人點睇台灣/台灣發生嘅事,講台灣笑話點都唔夠台灣人咁好笑

馬田嘅香港style係佢嘅特式,即係好似爵爵咁,佢嘅特式係一個對香港有認識嘅台灣人,會用台灣人角度去分析香港時事,如果爵爵長期扮香港人,放棄自己台灣人身份,爵爵只會變成毫無特式嘅人

btw 其實無,我平時用開英文Mandarin算
叫唔叫「普通話」無所謂,但一定唔係「國語」
或者就台灣人說法,呢啲叫「中文」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞