火雞國 33 士兵空襲中喪生,或會與俄開戰

249 回覆
273 Like 7 Dislike
正 大清洗
俄佬輕鬆一打二啦
打唔成啦
我並唔覺得政治係咁樣類比
唔幫土耳其,同唔幫台灣,係兩件事黎
主要都係睇利益
北約係一件工具,無人話要俾工具綁死
正如英國可以放棄香港,但可以跨半個地球去打福克蘭
你個推論表面好似好合理,但每一環都無直接關係。
個問題係土耳其宜家唔係本土俾人侵略攻擊
係派去打敘利亞既軍隊俾敘利亞政府軍隊打返轉頭
國際法上根本無得幫拖
而美歐亦絕對無意欲捲入哩種紛爭之内
WW3
我完全唔認同
1:唔幫土耳其同軟弱,有咩直接關係?老馮要幫?
2:中國睇?有得大陸揀?美國係砌你就砌你架啦,用關稅都打到你仆街啦
3:美國係要出手既一定係秤過,利大過害,就點都要出手架啦,乜都係講成個格局,地緣政治,利益,國內民情,N咁多樣野影響。
4:馬克龍都有講過北約已經係名存實亡。
5:你呢一段既推理,又係完全一廂情願,只要中間有少少變數,你成個立論都錯曬。
A影響B,B影響C,C就乜乜乜,咁樣既推論其實好求其。
射中國啦,一射就變世界英雄
另外想講埋,依家既俄佬根本唔夠大陸既威脅大
淨係講經濟體,俄羅斯咁撚窮,惡得D咩?
係唔同你打就唔同你打,你惡得出D咩?
成個歐美既共識都係反俄排俄,有撚排都唔會有起色
相反,歐盟到依家都仲係奶緊共,最近仲多左日韓
俄佬過氣架啦,我係美帝都一定係砌撚左大陸先
1:你個世界觀,史觀都錯撚曬,因為2戰後多左樣野叫:核彈。有核彈,成個玩法已經唔撚同曬,好心你真係去了解下70年代,90年代,呢兩個時代既戰爭模式已經同2戰唔撚同曬,影響仲大過2戰,你唔好再停留係2戰個思維。
2:美國根本唔需要出聲,你諗多左,食花生唔撚好?同埋講白D,歐美根本無能力打仗,因為無錢,俄佬想打仗翻盤好合理,咪劃塊地俾你自己軍演到夠,俄佬賺到錢咪又係買IPHONE,AN機,打經濟戰夠打殘你啦,好心你唔好咁天真啦,呢個年代,好撚難大國打仗,仲2戰。。。。
3:馬克龍,你駁唔到就話佢垃圾,印證左你只係一廂情願,只係自己覺得咁就係咁。
4:你個問題係你只係推一個方向,仲要窄到死,中間是但出好細小既變數已經推翻曬你既推論,例如:武漢肺炎,經濟衰退,排華。
有D因素係唔可以改變就話姐,影響最大既野係基本盤,例如:台日韓係大陸隔離,大陸有14億人,呢D野係唔會突然之間改變。
而你既推論,好容易就會變,例如美國總統換人做,對俄政策都可以180度改變啦,仲可以ABC咁推?
講開歷史 好奇想知其實希臘同俄羅斯friend唔friend
話晒大家共同敵人土耳其都係世仇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞