有無人食聰明藥

311 回覆
18 Like 11 Dislike
唔啱還唔啱
但食某啲藥的確可以提昇考試表現
呢個係客觀事實

咖啡之於返工
禁藥之於奧運
提返隻藥係有有好強副作用

至於考試應唔應該講體育精神
啪藥算唔算出貓
就後話

個人選擇
揀成績定揀健康
重視成果定係過程
唔好令自己後悔就得
人大咗 三張三 食仲有冇效?
我以前做學校TA上過d ADHD講座
所謂聰明藥係幫d ADHD學生增強專注力
增強專注力對記憶有幫助
但係唔會直接提升智商同記憶力
你要分清楚d概念
我個case 有無可能有add?
定係純水智商超低
搵醫生問啦
上連登問有鬼用咩
睇緊公立係咪唔可以轉睇私家公立食緊Amisulpride
點解唔可以照去睇啦同埋你有咩concern最好要問醫生唔好自己亂黎食專注藥,尤其你食緊既係抑制dopamine既藥,而相反concerta/Ritalin係增加dopamine,醫生俾得你食amisulpride係有原因既
唔太關事 但想問下如果單純食 choline 得唔得
有諗過拎傷殘金+綜綜算 搵工請咗我又拖下一個同事老細落屎坑
綜緩屌 字都打錯
本人妄想症發作中。。 想問下有無可能例如話老豆俾錢收賣我做緊野間公司啲同事...即每個月每位比700蚊咁<<<唔知用咩方法...條件係我可以係間公司到生存長做落去...做錯任何野都唔洗負責任。 點錯法都唔洗炒..個人有出席就算數 9up中
睇下我上面打果段就知我有妄想症。唔算係adhd啦
因為如果成日做錯嘢...特別要見人果啲 離譜到全部同我part過做同事同客既人認得出我個樣 我呢世點算好
點轉工都會畀人針對
同老母傾心事都可以俾佢話叫我唔好諗咁多。你係因為思想負擔太重所以先有Schizophrenia...同主診醫生講又會開多幾粒藥食<可能要打針
結輪就係智商低+無記性就是原罪
多謝師兄關心
但我老豆會阻止
呢段嘢同老母講可能會解決到問題
但佢無可能會信
就算睇過post既巴打都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞