有無人食聰明藥

311 回覆
18 Like 11 Dislike
根據劍橋大學學生報Cherwell所做的一項調查,662個受訪的學生之中,有15.6%學生曾服食這些聰明藥。進入5月考試季,服食聰明藥的學生人數相信只會更加多。

最近,牛津大學的學生會已開始舉辦工作坊,教育大學生有關聰明藥的知識,亦希望提供安全空間,讓學生可以自由表達與交流關於聰明藥的意見。

醫生處方是一個取藥渠道,從海外的網站購買也是另一個主要渠道。一個名為Modup的網站專門售賣莫達非尼(Modafinil),網頁負責人向《衛報》表示,在考試季節,運往英國的貨量是平日的1倍,而平日在網頁訂貨的英國學生,主要來自牛津大學、劍橋大學、倫敦帝國學院、倫敦政治經濟學院。

四年艾德斯曼(Andrew Adesman)醫師在加拿大發表研究,他指出「常春藤大學」的學生,每四位裡面就有一位服用過「聰明藥」。

一五年最新調查顯示,全美國大學生,每三位就有一位服用過聰明藥。

我求其google都搵到一堆
其實越叻 競爭越激烈 越唔衰得學生越食得多
不過我都覺得少食為妙 畢竟正常人食副作用會幾嚴重
就好似普通人食降血壓藥咁樣
可唔可以畀tips邊間
其實adhd症狀好容易扮之嘛
要攞到醫生紙真係唔難
你肯比兩三千蚊睇私家精神科醫生咪得lor

supplement的話你去Amazon或者iherb搵concentration/focus/brain performance之類既key word 試下d天然野先 無用再試西藥啦 唔好攞自己附計較飛 附計要用一世架
香港地競爭一樣大
另外普通人食降血壓藥有冇得益
都喺收益同風險既問題
好似有case食完出現幻覺 幻聽等現象
所以大家交流吓有咩注意點樣食點樣停
以免好似性教育咁
扑嘢喺萬惡咁
求賜教
有冇啲玉拋出嚟畀大家見識吓
除左增加專注力外,外國啲後生仔都好鐘意去蒲/rave前食粒dexie 5mg (dexamphetamine) (prescription amphetamines合法嘅國家) 提神加改善情緒
濫藥同吸毒一撚樣
咩聰明藥 外國多人用全靠吹
食過Ritalin
基本上係七日有四日都失眠
食完Ritalin超級無敵頭痛+零食慾
但食完藥之後兩三個鐘好似開Buff咁勁專心
對於要重覆操練嘅科目好有效
例如數學咁
可以短時間內手機電腦都唔會掂(兩樣嘢係隔離)
瘋狂做數嘅狀態
但副作用太強=>頭痛+失眠
我又on9到空肚食藥搞到胃痛+嘔
其實唔係聰明藥黎 同埋係藥就自然有佢既副作用
外國訂完運黎香港合法架咩
呢段咁有趣嘅回覆呢,你係食完先至打出嚟定係未食就打?
如果你未食,你真係好應該食
痴線,唔好理佢啦,佢回覆你回覆到成個傻仔咁
未食而打既
請求吓有咩問題

跪求指出
畀小弟學吓嘢
同嘢要食既話敢問要食咩

有冇詳細啲
食既過程,份量
求包膠
有冇咩建議
有邊啲喺唔合法
有冇張清單分享吓
啲邏輯唔通順,奇奇怪怪

先唔講點解你會引用 reddit或者外國討論嘗試證明 「咁樣非常正常」、「唔係低能」嘅奇怪邏輯

下面句比較仲要完全無關係,咩叫「好過乜乜乜」,點解會用一個比較嚟帶出正當性

你後面回覆人嗰大段嘢仲奇怪,
睇完,我個結論係心智得中學生程度

認真,有無做過智力檢查?
連登嘛
不嬲話reddit 4ch 喺同一級數
咁reddit有討論 連登都有同樣討論唔喺正常?

正當性來自毒品既教育
抗毒都喺教大家咩喺毒
同𠹺抗生素既教育
食抗生素都教大家咩喺抗生素

所以有此結論,大家應該開放討論了解多啲
總好過一句白痴,垃圾,廢柴,蠢材
咁就不了了之

先回應有冇做智力測驗,答案冇
請問做完有冇用,邊度有得做,做完準唔準

另請教吓點奇怪法

小弟打咁多
只喺想引出大家多啲討論
而如果
唔感興趣既
覺得討論浪費時間既
唔想話畀人知既
咪唯有都喺個句多謝佢哋既回覆
呢段咁有趣嘅回覆呢,你係食完先至打出嚟定係未食就打?
如果你未食,你真係好應該食
未食而打既
請求吓有咩問題

跪求指出
畀小弟學吓嘢
啲邏輯唔通順,奇奇怪怪

先唔講點解你會引用 reddit或者外國討論嘗試證明 「咁樣非常正常」、「唔係低能」嘅奇怪邏輯

下面句比較仲要完全無關係,咩叫「好過乜乜乜」,點解會用一個比較嚟帶出正當性

你後面回覆人嗰大段嘢仲奇怪,
睇完,我個結論係心智得中學生程度

認真,有無做過智力檢查?
連登嘛
不嬲話reddit 4ch 喺同一級數
咁reddit有討論 連登都有同樣討論唔喺正常?

正當性來自毒品既教育
抗毒都喺教大家咩喺毒
同𠹺抗生素既教育
食抗生素都教大家咩喺抗生素

所以有此結論,大家應該開放討論了解多啲
總好過一句白痴,垃圾,廢柴,蠢材
咁就不了了之

先回應有冇做智力測驗,答案冇
請問做完有冇用,邊度有得做,做完準唔準

另請教吓點奇怪法

小弟打咁多
只喺想引出大家多啲討論
而如果
唔感興趣既
覺得討論浪費時間既
唔想話畀人知既
咪唯有都喺個句多謝佢哋既回覆

上面你啲留言根本就對推崇緊,唔係「引出討論」
紅字睇得出係 Below average.
總結:命苦
完。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞