流行聲樂導師 你問我答

109 回覆
6 Like 0 Dislike
其實抬高頭冇話唔啱 只係有朋友仔會抬高頭連埋喉頭一齊升高
只要分開到個行為
抬高頭唔一定係錯的

清唱唱得輕鬆
就算高音 都係好輕力就唱到
但有音樂就係咁
應該係想 project多啲把聲
想咬字發音 articulate多啲
同埋啲激昂啲既歌就會咁
尤其是有啲房間比較乾 聽唔清自己把聲
或者k房聽唔慣入咪聲就會咁
其實好正常
因為音樂係死
佢係唔係都會照做同一樣嘢
like build up去chorus
然後人就會想跟住音樂走
自己把聲又跟住push

所以點解會有live music

and then你要練嘅係記住自己清唱果陣嘅力同感覺
唱果陣就算覺得唔夠大都唔好郁自己把聲先
永遠都係郁死物先 例如background music

明白

雖然你以上講嘅應該唔係直接嘅關係
而係間接令聲帶同喉嚨慢慢受壓
因為過多外部肌肉介入 喉頭上升 聲帶變窄
導致聲音慢慢變尖

不過變尖唔一定係壞事

重點係要留意唔好將音高同articulation同volume掛勾
不然你幾努力想maintain tone quality/ color都唔會keep到

就好似練messa di voce嘅意思

不過隔住個mon都係靠估啦

如果唱歌好難聽 可以點先提升到
男仔聲 沉 可以點去練
睇下你嘅作用係咩

唔個人睇法地講 可以
宜家有啲考試(pop singing啦講緊)可以揀唔考部份樂理 直接全部唱歌就考完
咁如果真係好叻果啲係可以考到嘅
前提係音準 拍子 style 技巧 穩定度 呢啲能力要好好好好 先可能有機會考到
唔係自己覺得好 係客觀musicianship上夠好

個人睇法地講 唔太可以
因為考到其實冇咩意思
如果對拍子 樂理冇足夠認識
代表掌握其他曲風嘅能力一定會偏弱

音樂世界好大
好多嘢係一世都學唔哂

危險嘅地方係考到
好容易會覺得自己足夠
覺得足夠就唔會進步
或者只係停留喺自己嘅comfort zone死磨爛磨

咁係咪唔考得呢
當然可以
報名俾錢就考得
不過建議上下樂理堂先 上下唱歌堂等老師評估下夠唔夠去考試
如果ok嘅 呢啲個人選擇嚟嘅啫 唔會反對

宏觀上就諗下要張cert嚟做咩
好多歌手都冇考過試
好多jazz pianists都係冇考過試
好多時音樂嘅能力唔係淨係得張cert反映到
所以你諗下考嚟咩先

最尾都係果句 你個人選擇嚟嘅啫

難聽到沉聲冇關架
梅姐都好沉架 一樣好好聽

好聽係同好多其他嘢有關
美感 情感 音準 轉音 聲質變化等等
先唔講高唔高音
做好咗以上果堆
唔使高音唱歌都可以好聽的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞