流行聲樂導師 你問我答

109 回覆
6 Like 0 Dislike
唉話說學校停課 所有好似我呢啲教學校/機構嘅freelance導師冇工開 手停口停 希望所有freelancer捱到過去

本人專研現代流行聲樂法
世上高手甚多 我只略懂一二
識答盡量答
有啲文字講唔到就冇辦法

請保持友善問答 感謝

三萬一筒中
想做pop music producer 點先入到行?
我只可以講我知嘅...
如果你冇識人
就要參加唱片公司嘅比賽
作曲又好唱歌又好作詞咩都好
先有機會
我都有個朋友係咁

1我經常強調冇話咩聲先叫pop 呢個概念係錯的 因為pop就係咩都可以

2因此比起聲 我會先建議郁咗techniques先 做多啲pop常見嘅轉音 用薄啲同快啲嘅vibrato 同埋唱開choir or classical嘅人會慣咗要legato/要sustain 喺pop入面呢啲唔係最重要 而係點理解首歌 會點讀繼而去唱啲歌詞 有啲字斷啲大啲虛啲實啲都唔係問題

聲我都係唔建議郁住 因為有一把順嘅聲音唱到歌就夠(好難得)建議練techniques先

請問有冇歌聽下,如跟你學收費如何 🙏🏻
呢條係台灣VBS嘅片
https://youtu.be/XV0TTrKEHbw
VBS啲老師個個都好勁 好值得參考

Speech Level Singing其實係一個聲樂法 但係佢有好大爭議性因為評語多年來都係好壞參半
佢地其中一樣提倡嘅嘢係無論唱咩音都要將larynx/喉核維持喺中間自然嘅位置
我以為都唔明 但練得歌多發覺真係有用

anyway
SLS只係個名 佢唔係一個概念講緊點唱歌
如果你有興趣可以Google下
though宜家有啲好好嘅vocal coach喺youtube都有拍一啲片 我覺得佢地重好 包括VBS

telegram傾?

你介唔介意留,我唔太方便
唱周杰倫D 歌應該點唱好,Keep 住高音

唔太貪心,穩定唱到A4 已經好滿足
穩定A4好似就係死亡風車
Yes
dendenboom
hihi
最近睇緊嘅theory解釋因為我地諗咗音高 然後就做多咗嘢 反而更唱唔到所謂嘅高音
呢個就係我點解spend咁多時間研究現代聲樂法
因為我自己以前練高音練到某個位 我死練爛練都再唱唔上
其實就係因為分咗甚麼chest voice mixed voice head voice
當我地重新調整發聲嘅過程
唔好俾自己愈高音愈緊愈大力愈閉氣
慢慢就可以唱高過之前
當中牽涉好多壞習慣 要放低好多先可以試到唔嗌咁樣唱上去

其中一個最簡單嘅練習我自己覺得有用就係唱”丫” 個口張開 盡量有咁大得咁大 唱scale drmfsltd from F3-F4 then G3-G4 then go on
整個過程一樣聲量一樣力一樣氣

就咁講有啲難講but try try sin

意指你諗想練到上A4反而會練唔到 要唔好記住唱到邊個音就會點 要經過佢 唔可以諗練到果個位 不然都係會變死嗌
好鐘意唱歌 d fd話聲底幾好
但唔識唱 上網睇除左放鬆就係練腹式呼吸
hihi
聲底好呢種講法就好general嘅因為聲底好可以做配音 但唱歌牽涉音高 唔係聲底好就夠 如果佢聲底好又唱得好聽 咁代表佢其實重有唱歌嘅techniques喺入面 而techniques係人人都可以學 所以都唔需要太jealous别人:)

係呀呢啲就係傳統聲樂法
有啲人覺得有用 好似我呢啲冇咩天份嘅就唔明
宜家有啲現代聲樂法甚至提倡唔使諗吸氣 而果個老師係超勁 唔係吹水

所以唔好俾所謂丹田limit自己學唱歌呢件事

放鬆係真though

屌自膠 睇錯以為你話個frd聲底好
但放鬆都幾空泛 呼吸放鬆 喉嚨放鬆 定點
同埋去到處理尾音發現最後都係呼吸影響
學唱歌好貴 又驚中伏
點解有d 人唱高音可以咁有力把聲咁響,我就係用喉嚨用力嗌上去?係咪要搵到自己唱高音既共鳴位再發聲?
LM
係好空泛 所以我唔鍾意傳統教學法因為太抽象 學生返到屋企經常練唔到嘢

放鬆主要喺高音啲嘅地方發生 唔好愈高愈大力或大聲

我都覺得學唱歌好貴 所以我收好平(比起其他老師)你可以telegram問下我價睇你覺得貴唔貴 貴都唔緊 你繼續喺度問 我會盡量答

阿Sir你有冇你d唱歌表演睇下 想跟你學 但前題係我要覺得你唱得先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞