流行聲樂導師 你問我答

109 回覆
6 Like 0 Dislike
如果有好老師就學咩都冇所謂
兩樣都係好東西
but有啲鳩老師成堂淨係叫你吸氣呼氣
打開個口
你唱唔到就話你唔夠support
呢啲我就冇眼睇 學咩都冇用

好多人都咁講
我一聽到就火滾
典解呢
唔係滾你 係滾教果個 或者滾流行文化

宜家(一路都係)興高音就好勁好正

有啲老屎忽嘅觀念係男/女高音唱唔到低音係正常 反之亦然

but IT IS NOT TRUE

只係冇人識教點樣去運用聲音
當然係咪學咗就個個都可以唱到好高or好低?
都唔係
但個range會比自己嘅認知寬咗
而唔係一句就話冇架啦你

回正題 點解唔係收得皮
好多劃時代嘅歌手都係好獨特
例如特別高 like bee gees
或者特別低 like梅艷芳

音樂 不 是 為 了 複 製 得 完 美
唱歌係為咗唱出你個人感受
唱出你特有嘅聲音
所以你愈尊重你把聲 而不是想扮邊個
我地就愈有特質 愈特別

所以愛你嘅聲音
唱你鐘意唱嘅嘢
練歌永遠唔係為咗練高啲
係練好聽啲<3

以你認知 你點睇陳奕迅?
Witney Houston 果種唱高音都係果個低音聲係天生麗質定係可以練?
我之前一直想唱啲沙聲,我學咗蕭敬騰抬高條利加咗好重鼻音,好似台灣個海綿寶寶,之後就chok到少少沙聲,想知你呢點睇呢種唱法(用嚟點驟or高音位,唔會用足成首歌)
音域D2-B4(篇chest voice同用力) 假音鏈春都最多上到F5想拓展到lowC highC 假音上A6,哈哈好貪心,樓主學唱歌有冇拓展到低音同假音個range
我諗其實低音真係天賦嚟 好難後天練
我覺得D2已經好低 我自己淨係去到F#2/G2
再落就vocal fry
btw 就算係假音都應該冇咩歌會唱到A6?
除咗mc嗰啲之外
音準唔好可以點練,成日想唱個粒音但唱左第二粒音。
抖氣聲又好大,因為有哮喘所以氣管好差。
一般要學幾耐先可以有改善

好鐘意唱歌但完全接受唔到自己把聲的巴打
咁你應該輕鬆上high C,睇嚟你唔低音,同埋原來我打錯咗我想講A5唔係A6,純粹貪心有時想show off下
Dllm宜家啲歌越出越高音,冇得飆翻個G5都唔好出嚟見人
樓主如果唔係長期用聲,建議鳩嗌法吸氣,啲氣向下沉,卷腹,mark大個口,我不(吸氣),我不(吸氣),我不要再想nay(A4)
ay韻容易啲發聲
幻想自己含緊條巨鳩,上顎抬高 條利下壓,盡量擴大,參考下平時啲歌手唱高音個嘴形(唔好參考周傑倫)
氣到,音就自然到
我一到nay 就變左假音

想用真音又上唔到又喉嚨痛
好鐘意唱歌但感覺自己個range唔闊 想闊啲可以點做 好多周杰倫 王力宏歌都唱唔到
可以練
但都係果句 有啲人天生就識咁做 所以佢做到可能係佢自然就做到 我地練又未必有佢陣味

首先試下降低larynx/喉頭唱哂成首歌先 咩歌都得

冇所謂 你唔爛聲就得 因為人地metal都係叫足成首但唔會有事 所以冇咩所謂

我冇再高音到 我只可以唱到上D5
但我練緊唱高音啲但唔使用力用氣
冇分真假聲 都算係擴闊音域嘅一種
有vocal fry就可以繼續練落去
佢曾經好勁
但睇佢上年咩風雲榜個表演
就知佢冇練歌
同埋佢其實唔知自己點唱到某啲音
即係打天才波
老咗開始冇天才波就開始唔掂
之前有覆過個巴打你可以爬返文

唱歌不用氣 愈吸愈衰
呢個係新聲樂法嘅trend

八堂
俾八堂我我點都教到你嘢
同埋佢其實唔知自己點唱到某啲音

姐係佢都係聲底搭救?
之前都有覆過個巴打
C5以上要轉closed vowel
試下用u or i去唱睇下有冇用

我冇唱得咁高唔太見得人
宜家新聲樂法嘅trend係不吸氣 不用丹田
巴打用返以上嘅方法 但試下唔吸氣睇下有咩效果
咁樣應該係
1聲音有斷層
2larynx/喉頭郁得太多
要練習喉頭保持中間自然位置不動
不用力唱歌

好鐘意唱歌 但對呢方面0認識

有時聽住mv唱會唱得好輕鬆咁 好似好岩音咁
但熄左人聲 就覺得唱唔到首歌個音咁 點解會咁既

同埋 如果首歌key唱 唱唔到(太高) 係咪應該用自己唱到既音黎講

有無d簡單小tips 比一d鐘意唱歌 純粹想唱k唱好d既初哥

可能表達得1999 因為無呢方面既知識去表達
多謝巴打
想問下樓主有冇考Rockschool vocal?
如果有可唔可以tg交流下
Btw tg左你
我想問下要練假音
覺得自己假音好難聽
今個月搵唔搵到7k?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞