流行聲樂導師 你問我答

109 回覆
6 Like 0 Dislike
JJ華語流行男歌手唱功有冇頭5?
有啲人係natural singer 簡單啲講就係好有天份 佢地唔使學都可以唱得好有力又好聽 咁呢啲就冇得講

我自己練第一樣嘢就係check自己喉核有冇一開始就升咗 或者唱唱下愈唱愈高
然後都係唔好愈高音愈大力/大聲

所謂共鳴都係好抽象嘅體會
現代聲樂法強調嘅我地發聲就係空氣經過聲帶 聲帶vibrate 口腔改變字型 唔使太理共唔共鳴果啲

可以呀telegram錄啲嘢俾你聽

不過好似我個post開頭咁戴返個頭盔先
世上高手多不勝數
我只略知一二
所以唔好expect我好似張敬軒/Bruno Mars咁

唯一我可以講就係天生識唱歌嘅人通常都唔知自己點做到果件事
我唔係果啲人 但我知點做到唱歌呢件事(知少少咁啦)

唔識排 但佢係好勁 live同CD一樣 做到嘅人唔多
個”丫”係逐個丫,定一個丫連住上好?

丫果陣諗咩好?定唔好諗野?
咁邊個歌手係用現代流行聲樂法、SLS、傳統聲樂?
可以先逐個音唱
Ma
scale唱d m s d s m d

之後就丫
連音唱drmfsltdtlsfmrd

larynx保持中間自然位置
唔好用力唔好嗌
嘴巴張開

張敬軒依D 唱到咁高音,其實你覺得係佢地天生個聲底已經高音,定係練返黎?
天生把聲本身低音其實係咪已經注定左上唔到某d 位?
講真 我真係唔知邊個歌手有學唱歌 因為通常唱歌好叻果啲人係唔使學的

but你可以YouTube睇下VBS老師啲片 佢地都會coach啲現役歌手 不過就會係微調多於由頭開始教
所以唔會話歌手用咩唱法 因為佢地本身就唱到 不過有啲壞習慣 vocal coach依然可以俾意見幫佢地改善 令佢地唱得舒服啲輕鬆啲

對古典聲樂同流行曲都有興趣,巴打建議學邊樣先
咁當然人人有唔同音程 好似我地嘅指紋咁 所以有高有低係好正常
傳統聲樂法會話你係女低音就係女低音
現代聲樂法會教唔同嘅嘢 例如係vocal fry 幫學生去練唔同嘅range

in short
天生一定有關係
but後天都有嘢可以練

本身把聲少沉 唱高音係唱到但就會變到有啲雞仔聲 有咩方法可能唱高聲個時自然啲?
另外有咩方法可以練肺活量?成日唔夠氣
唔該樓主
少少問題想請教下
1. 啱啱好喺轉聲區嘅音應該點唱好
我個人嚟講寧願唱A#4~C5嘅音都唔太想掂G4~A4,唔係唱唔到但係啱啱好喺中間有啲尷尬咁

2.混音混到D5就盡 點樣可以mix高啲

3.頭聲要點開發好,我要去到B5 or above先感受到個頭震緊(應該係頭腔共鳴),但一落到A5就冇晒共鳴感(應該係變翻假聲),聽感都係似假多過頭聲。點樣減少斷層好?

利申巴
氣聲點改善
hihi
有可能要從講嘢開始架
就係講嘢似唱歌 唱歌似講嘢
如果你講嘢太沉 你高音啲就會變聲得太勁 然後就會好唔慣 然後就覺得自己好有問題
所以你低音區就似高音區 高音區又份返低音區
試下用咁簡單嘅諗法有冇幫助先

本人唔太信肺活量派
唔夠氣多數係某啲地方漏咗氣
而原因可以係太虛或者太用力
所以由vocal cord compression或larynx著手
而不是肺活量入手

我的看法

嘩你呢啲問題真係唔易答
我要諗諗

1 其實你上面都唱到照計G4-A4問題應該唔大 都係試下力/聲量唔好變太多 例如你喺B4落返去G4 然後直接唱多次G4 用上面嘅唱法帶返落去 做一樣嘅嘢 總之唱法盡量統一通常都有幫助

2 好高架啦其實 調返轉問你mix咁高係想用嚟做咩?

3 如果你真係冇講錯你可以唱到上B5 男仔嚟講你係counter tenor嚟
共鳴呢啲好抽象 好個人感觀
我只可以講你可以試下用同一個字去練果啲range
例如wee wee wee
個wee字會有一啲好似overtone咁嘅聲音
只要你keep到個字 上面果啲range啲聲都會好接近

至於咩叫頭咩叫假聲呢啲都比較抽象
總之盡量做到發聲系統統一為先

(太長打到1999)
hihi

首先試下講嘢冇氣聲先
如果okay咗
就唔好諗自己唱緊歌
只係講嘢
就係咁

(你想知多啲你要講得specific啲)

好詳盡 多謝巴打先

講返先 我自己定義嘅假聲係只有聲帶邊緣震動 聲帶本體(聲帶肌)唔用力 會漏氣嗰種
頭聲就係都係聲帶邊緣震動 但係聲帶肌拉緊而基本上唔參與震動

我見維基百科英文版面介紹應該都係差唔多
不過用中文的確好易有分歧 中文唔同人對同樣字有唔同理解同定義 有時都幾難溝通

2.想mix到G5唱啲歐美rock

3.B5 & above我都係只能單純地發聲 冇咩實際用途 只係俾我感受到純頭音共鳴 個頭會好震
唱歌唔啱key點算
我知道我有啲懶 唔覆嘢
但呢排日日睇完新聲樂法就狂練 好心急 好想快啲練好啲
不過都係急唔嚟
日日練四五個鐘都係急唔嚟
你嘅講法係make sense同正確
睇嚟巴打應該都好鍾意唱歌

2 答返你先 首先我冇你唱得咁高 好jealous
不過無論有幾高 永遠有樣嘢都會啱就係唔好用力
所以你想再唱多啲音(唔諗高音)
首先不用力
然後去到果啲range試下全部用closed vowel
特別試下i同u 你個頭聲上到去就可以慢慢轉佢聽落真多少少

3 都係果句 好jealous你唱到咁高

hihi

呢個同你音準訓練有關
如果細個少聽音樂或者冇學樂器
通常捉key都會差啲

可以用piano app
由c3彈到g3再落返c3
所謂嘅d r m f s f m r d
跟住唱
等個腦學到多啲音程之間嘅感覺
(當然要繼續彈下個key but你唔識嘅話就是但彈個音 聽到咩就唱咩都得)

練歌切勿一路聽住歌手唱自己一路唱
會練唔到嘢
要用純音樂練
雖然難好多 但會有幫助好多

女仔嘅音域係tenor/alto係咪收得皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞