FG既你出嚟做嘢大半年 依家儲到幾多錢?

605 回覆
406 Like 26 Dislike
我未grad 老母都叫定我以後俾5000家用
諗住講數最多23%
唔係個個fg好似你咁幸福
有屋企由細到大都只係提供質素中下既伙食
中間有十年左右時間攞綜援
兩老積蓄可以得四位數
乜都無留俾仔女 完全無幫仔女前途計劃打算
一返到黎十句有九句都係鬧
買乜返黎都屌你嘥錢呀掟
出街食餐好少少又話貴貴貴
連大學學費都完全唔係佢地出(因為俾唔起)
可以叫仔女俾超過一半既錢既家用俾佢
仲要次次用「你差我」既態度追仔女
你仲會唔會覺得俾5k好多?
同你差唔多人工但要比一半家用
唉不過算
屋企黃+都我好好
每個月都叫儲到5000蚊既
做左野6年,月入都有連登仔所講的年齡底線...

然後

我都估到有一大堆連登仔 freshgrad已經儲錢多過我
晚餐依家多左返屋企食 間唔時同fd出街食
Lunch有時帶飯 出去食就一餐5 60蚊咁上下
冇拖拍洗費少
又唔係成日買野 都仲頂到
係儲唔到錢先係最大問題
巴打我同你一9樣呀diu....
都係14k俾5k家用
有時找下卡數還埋學費
每個用得番2k到3k儲
真係心酸
未grad個陣老母叫價一半
依家收我40%咁上下
我都唔知自己gra左搵幾錢
同屋企人關係由唔好
返咗年半工
零積蓄
8月開始翻
儲得25k
me2....過海條數真係好甘。。。
不過俾人捉過一次罰左500
你就好
我個站所有閘口都長期有查飛狗/保安/波板糖人
一樣 得20k儲蓄 反正都儲唔到不如用咗佢及時行樂算
如果屋企人收家用 只係幫你儲起 其實都唔洗咁絕望
做左約兩年野 儲蓄十幾萬左右
依家肺炎冇工返 得出冇入
我交家用之餘
仲包曬 全部費用同日用品

淨係地租管理費
我一個月都交成4千7
仲有上網費 水電煤 乜乜77
19 FG 18K
每個月8000月供股票加1000儲蓄plan
希望10年後夠俾首期🙏🏻
有時積埋幾個月一次過交
每次都好撚頭痕
講真咁少錢儲乜鬼,有20幾k先再諗啦,用啲錢投資自己,進修下令自己有能力搵更多既錢好過
Btw,你老母戇撚柒鳩,忍下佢先,有能力就搬,唔洗念親情,反正佢都咁迫鳩你
其實 ,老一輩人叫過時了但還繼續行駛的車子,稱作“錢七”,好像有些怪。
它沒有實際的意義,為什麼會如此上口呢?
其實,未有汽車的時候,已經把“錢七”作為破舊機器的代名詞。而最早的機器,應為輪船上的機器。那時還未有內燃機,仍用蒸汽機,所以,船上要不斷地燒煤炭,機器倉內要加煤炭,才能發動。所以,那時的輪船稱為“火船”。在1870年前後,火船很時髦的。但過了20年,外國把這批過了時的“火船”轉到中國沿海賣,轉口地為香港。超齡的“火船”,機器的噪音特別大,一開動,“錢錢七七”地響個不停。坐在船艙裏,人們無法談話,晚上也睡不著。比起內燃機的新船,簡直有天淵之別。為分別兩種船,人們把舊的蒸汽船稱為“錢七”,其實用象聲形容其殘舊。
從此,凡破舊的機器,不管輪船、汽車、機器,凡舊的一律稱之為“錢七”啦!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞