FG既你出嚟做嘢大半年 依家儲到幾多錢?

605 回覆
406 Like 26 Dislike
5k唐樓都有100尺既 但你未計3餐自己 正常社交應酬 日用品消耗都 每月用多4-5k啦
同你一樣做咗大半年
每月14k 之後加咗人工
讀緊master 自己交學費
大約仲有4-5萬積蓄
Fg 22k 俾5k 家用, 12–13k 投資, 其他就留住cash 咁用, 會用唔哂未儲
你好明顯係死蠢自由唔係binary架dee dee
我話你知你30k住mid levels都係有機會比師奶complain
咁係咪又叫無自由呀
呢啲utilities 不嬲都係自己既value judgement
你唔介意扑野比老豆老母聽到哂係你既事 ok?
真係傻閪
而家講緊自己去住就變咗扑嘢
屌你老母小朋友,5000蚊住邊扑嘢都俾人聽到啦
仲死雞撐飯蓋真係戇鳩到你
你係咪仲讀撚緊書未出嚟做過嘢呀
咁撚多人話你仲撐撐撐
我唔知點解你係咁問我係咪讀緊書但我人工就多數都高過你
你自己講唔過人仲夠膽話死雞撐飯蓋
我問你咩叫自由呀 答到未呀
你答撚緊人問題?
問緊你呀,5000蚊有咩自由嘅地方租到呀?
扑嘢可以無人聽到咁撚大地方定山頭?
講緊東就講西,仲要話30000蚊租都有人講
屌你老母,而家淨係講5000蚊租到咩地方有自由?
Anna_Wintour

14 日前
點解唔住屋企?
一黎屋企人好煩 二黎番工搭車好遠 三黎冇地方扑野
屌你老母原來自己屋企有問題就上撚晒身代入樓主
但你搬咗出嚟住未呀,講講講講經咁撚樣,快撚啲搵到5000蚊租扑嘢無人聽到嘅地方介紹返樓主啦
對樓主黎講5000租間房見唔到屋企人以經係自由
我從來都係係樓主角度出發 係你自己上綱上線將自由理想化黎講
方你唔係打份牛工又唔敢搬出去先係到跳哂制咩
依加人地講緊同屋企人相處唔黎呀 叫佢搬出去有咩問題呀
5000係搬到出去呀 無人會expect係中西區studio囉 understand?
你睇清楚發生緊咩事未呀柒頭
依d就真係富者愈富,窮者愈窮,窮人父母沒比資源仲要各種生活/心理上比壓力你,本身已經輸5成,出到來仲要比家用比番資源邨佢地,輸埋淨底個5成
你又當自己樓主呀?
樓主乜撚柒都未講晒你就話佢會住得好開心!?
你唔撚好再兜啦救命真心睇到好撚柒呀
根本5000蚊樓主住邊都係一撚樣煩
你自己同屋企人關係差到仆街就快撚死出去住啦
句搵得少點解要畀家用睇得出你真係好仇恨屋企人
利申返先:畀得少唔畀家用我覺得OK,但你個態度根本就屋企人仆街先一係你痴撚線
講多句,樓主係呻想儲多啲錢
而家出去住淨係租都5000蚊更加唔撚使儲錢
你隻戇鳩呢就收皮咪撚再將自己當樓主啦傻閪
MT?
其實好多銀行bo非mt入 得萬幾
你算好
積蓄有7萬,由dse grad到依家返左半年工

我都係比5K家用
點解個post可以推咁耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞