FG既你出嚟做嘢大半年 依家儲到幾多錢?

605 回覆
406 Like 26 Dislike
話樣野你知 公司供10%MPF 唔係benefit尼
從會計角度 只係合法避稅方法
因為expense大左 令profit before taxation細左
5000家用咁撚多
原來可以 只要係學資處ENLS嘅合資格課程就ok
連phd都得
5年內25k每年都係儲50k
每個月儲5k,削左D喎
ching有何高見
唔係高見既,只係話你呢個plan實work,因為計番條數
當fg15k,扣埋mpf家用都係11000,即使人工唔加,5年都係15k,都好易儲到
可以考慮下用借稅貸逼自己儲錢,計埋會加人工,隨時三年內攪掂

btw借錢量力而為,計好數同低息先好借
多謝巴打資料!!等我順便研究下
咁用家角度 我理得佢姐 我又唔會蝕
做番幾十年 多人5%(假設一樣人工,唔蝕)
後面係幾和味
當然 讀pt master都用左兩年啦
你讀完即走味好著數
我就諗住拎左公司7萬讀 再借full loan
(而家超低息 好抵借其實)
咁就無咁肉痛
Ps 讀書錢要計稅的
ching 做ibank summer intern?
呢半年都只係買物管股,前2日清左倉
同你一樣
23k 再扣mpf
每個月比2k家用 7k租金水電 2.5k儲畜+醫療保險
3k gym + 學語言
5-6k 再加自己住 食自己 咩都自己既洗費
基本上每月儲得千幾二千蚊

儲畜得2x-30k浮動位
自己住果下出事
仲比家用
冇計 住長洲 番工社交都唔方便
而且屋企又嘈又唔夠位住 有兩個bb出世 夜晚冇覺好訓 唯有搬出去
唔係咩孝子
不過如果畀5K屋企當交租加其他費用無另外費用,點撚樣貴過出面租屋住呀
你講得出呢句真心好中二病定你仲讀緊書?
真 搬出黎住窮撚過閪
你知唔知中二病點解呀
依加係講緊比5k條氣都唔順不如出去住呀益外人都唔益貪心老母 understand?
答撚咗人係咪讀緊書先啦
5K出嚟住唔撚使受氣?
自由=有價值無錯,不過唔撚係搬出嚟就叫有自由㗎小朋友
你令我諗起中學同屋企人反面先會諗搬咗出去真係好自由呀
如果5000蚊住到正常樓你無講錯,不過呢度係香港,5000蚊只會畀濕鳩嘢你住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞