十日菠蘿的海三小國(含圖)

119 回覆
54 Like 3 Dislike
咁貴
無計啦 暑假去捱左貴機票
不如搭爛車窮遊去好過
唔好爛尾
咩preset
絲打覺得每個國家留幾耐好
Riga 里加
里加被稱為東歐小巴黎,相比起幾日之前既Vilnius,里加感覺上成個town都熱情好多
周圍都係酒吧,好多後生仔都會坐係街邊飲酒食shisha

聖彼得大教堂

觀景台望出去
想影靚相既朋友就要注意時間,因為順光影會靚好多
唔想係影到背哂光既話朝早黎會最好
不過我地去果日個天好核突

教堂入面

里加大教堂,外型同聖彼得大教堂好似
現場睇好宏偉,可能自己本身對紅磚有情意結

黑人頭之屋,十四世紀有位德國商人成立左黑人頭兄弟會,叫左一班有錢但未結婚既兄弟入會

瑞典門,情侶穿過呢度門會受到祝福

我地同班旅行團一齊聽佢地表演,中途班團友走左,我地諗住繼續聽啦,點知佢地即刻執野走人

自由紀念碑,上面寫住for fatherland and freedom

中央市場,歐洲最大最古老既市場
好想試呢個麵包,但太大個驚食完食唔落飯,最後買左杯咖啡同honey cake

隔離仲有個food court,有日本野中國野西餐咩都有得食

中央市場望出去

係里加搵左幾間餐廳,都係tripadvisor既top10黎

附送自拍一張,Wine List係支紅酒樽上面

又是但搵左間café入去休息陣

夏天黎既好處就係日照時間長,影呢張相既時候已經係夜晚9點左右

里加我加埋玩左兩日左右,如果趕既朋友其實一日都夠玩
另外拉脫維亞有一個Karosta監獄,因為太遠既關係無去到(由里加出發要搭三至四個鐘巴士)不過我都推介一下比自駕遊既朋友
佢係一個可以體驗前蘇聯囚禁生活既地方,你入到去係要cosplay囚犯,可以即日走或者係囚室過一晚夜
果一晚你就要著住件囚衣,食監躉飯,比人喝罵,亦都隨時會比人罰
去完應該會知道自由係幾咁可貴

草地打飛機
唔同玩法 窮遊under10k都得
VSCO C1 之後較下對比呀光呀咁
利申:唔識影相
立陶宛3.5 拉脫維亞 3.5 愛沙尼亞 1.5 芬蘭1
我係咁玩既
有幾張都影得ok
其實唔識影相 調下色就變到好似識影相
本來下星期去歐洲 而家要取消
本身去邊呀巴打
我下星期去土耳其
多謝分享 睇黎我要努力儲下假先得
邊境打
生死有命
加油波羅三小好值得去
留名上年7月中去
留名支持
上年六月去
順便剷埋落白俄羅斯教當地人分香港人/強國人

Riga art nouveau 好正
有機會都想重遊
想問下你去左幾多日白俄羅斯?
諗緊好唔好Vilnius去明斯克一日day trip
唔知會唔會太趕
我果時2D1N
建議3D2N 慢慢欣賞特式建築+戰爭博物館+ trip to Mir castle
果陣睇過好似要搭三個幾鐘車,我諗住一晚會好少少
果到係咪真係好多靚女
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞