十日菠蘿的海三小國(含圖)

119 回覆
54 Like 3 Dislike
上年七月尾兩個女仔去左十日菠蘿的海三小國,呢排終於的起心肝執下相,執執下又好掛住呢幾個地方,所以手痕痕諗住寫個遊記,希望唔會爛尾

相信自從上年反送中之後,香港人應該會對呢三個地方認識深左,因為呢三個國家就係菠蘿的海之路既發源地,果時Hong Kong Way立陶苑都有人出黎支持架!

講番少少背景資料先

我總共去左四個國家,包括立陶宛、拉脫維亞、愛沙尼亞同埋芬蘭(day trip)

交通
果陣正值暑假旺季,買左成六千幾蚊機票,平時就大約四千左右
搭Aeroflot,莫斯科轉機,立陶宛入再係愛沙尼亞走

而三個國家之間既交通主要都係巴士Lux Express,好方便,早買仲會平,國家同國家之間大約四個鐘車程
愛沙尼亞過芬蘭就搭船

市内交通最主要係uber,出郊外就會有巴士同火車

物價
愈北愈貴,即立陶宛<拉脫維亞<愛沙尼亞<芬蘭
當中立陶宛同拉脫維亞真係幾平下,去當地既高級餐廳食都係200hkd一個人,大家去到可以做土豪

治安
上網睇都係出名好,當地人大部份都好nice
立陶宛人比我感覺就嚴肅,無咩笑容,拉脫維亞就熱情少少,但佢地大部份都好好人
果陣Airbnb開唔到門,咁岩有兩個男人行過,我仲叫佢地幫手開門
諗番起都幾牙煙

下面放住幾張相先

想講最尾張相個個都以為我加左filter但事實上係個湖真係靚到反哂光

我會keep住update,大家有咩問題都可以問
lm
LM ,支持分享
lm
就去 lm
lm
相入面係樓主條女?
唔係,十幾歲既鬼妹仔黎
同埋樓主係女仔
睇左錯sor

佢特登擺pose比你影架?
維爾紐斯 Vilnius

維爾紐斯係立陶苑既首都,地方好細,我係機場搭uber去town只係要十幾蚊港紙
一入到間airbnb,哇左一聲,樓底勁高又好新,啲色都好舒服

維爾紐斯景點好集中,主要都係舊城區,周圍都係多東正教教堂
下面果堆景點可以唔使點plan,因為行幾步就會到下一個,基本上行一日咩都夠
我就係到行左兩日,周圍行下hea下睇下手信

教堂,教堂,同埋教堂

野食方面我最主要係tripadvisor搵,大部份唔錯
晏晝入左一間食pizza既,果陣好肚餓,唔記得影塊pizza

呢間係食本土菜,價格中上啦,食到好飽

唔係好識欣賞凍既湯,我覺得好難飲

Cheese Platter

豬,好似係,隔離d酸菜好開胃

觀景台望出去,天氣好好但好大風,吹到頭都痛埋

是但入左一間café度hea下寫下postcard,呢到周圍都可以飲到咖啡
舊三文治好好食架

維爾紐斯入面有個地方叫做對岸共和國Užupis
再深入了解下呢個地方本身係屬於維爾紐斯,但有一年愚人節果區突然宣佈成為左一個獨立既共和國,仲有埋自己既國旗、總統、憲法同軍隊

呢個就係佢地既憲法,最緊要係有繁體中文版本架

除左教堂之外,波羅的海有好多城堡睇, 維爾紐斯就有呢個格迪米納斯塔
佢係呢個地方既防禦建築系統之一,同埋係城堡建築群現存既主要遺跡

走既時候見到有個Burger Festival,入去買左個食,塊肉好多汁好正
再加支啤酒,坐係到hea左半個鐘

歐洲就係咁,一時就藍天,跟住就突然勁大風落狗屎
果陣仲好擔心,因為第二日要玩熱氣球驚無得玩

夜晚幾餐是但係附近買野煮黎食
番到去airbnb仲岩岩見到個日落添

呢到除左野食平,最好就係無乜大陸人

唔係 我偷影佢
岩岩發現自己打錯字
係波羅的海先岩
啲相好靚,用咩影相執相?
iphone xs
執相用VSCO
根本就係東歐
6月會去 留名
無啦
十日洗咗幾多錢?睇到有少少興趣
萬五左右
機票六千幾 我旺季同埋買得好急所以比較貴
熱氣球一千 其他食住行都好唔貴 啲錢好好洗
立陶宛Gira好正 每日一杯
咩機影相
好正,有d 心動想去
個凍湯真係好難飲我個人麻麻立陶宛菜
btw有冇去十字架山?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞