十日菠蘿的海三小國(含圖)

119 回覆
54 Like 3 Dislike
Lm from riga
Lm from riga
我覺得ok喎,反而係Riga食過d類似酸菜既物體,真係食左兩淡唔想再食了
特拉凱 Trakai

Trakai係維爾紐斯附近一個城市,最出名就係上面既湖中城堡
雖然大部份都係重建既,但每日都吸引到好多遊客黎參觀
呢到仲有得玩熱氣球,係天空上面望番落去城堡都好靚

出發之前係airbnb整左個扮哂健康既早餐

之後就由Vilnius搭巴士去Trakai,搭半個鐘左右就到

由落車行去湖中城堡既時候會經過一間賣朱古力既店舖

杯野係佢即場溶左d朱古力再比我飲,真係超級特濃好好飲

行多陣就到湖中城堡,大半日就係城堡入面影下相,圍住個湖散步

我地要等到六點先有熱氣球玩,所以成半日係到休閒地hea

城堡入面

求其入左間餐廳,呢舊食落好似薯餅,幾好食

經過見到有個啤酒妹,買左杯啤酒,500ML 1.5EURO!!

飲住啤酒,坐係湖邊成個鐘,仲訓左陣覺
杯啤酒一飲有陣梅味,一開始有少少唔慣,但愈飲愈好飲

行下買下手信,好快就到六點啦,慢慢行番去巴士站,準備玩熱氣球
行番去中途發現左個好靚既景,影左好多張相
個湖靚到反哂光

我地Join間公司叫Hot Air Lines,一行有六個人,到左之後傾左陣計,佢地大部份人都知反送中既事,仲主動問我地既protest完左未
傾左一陣簽埋生死狀就上車,但懷疑司機唔識路,搞到勁耐先到熱氣球開始既地方..之後一直等..
呢張相令我諗起挪威的森林(雖然無雪),有睇既朋友留個言啦

期間佢仲叫其它人幫手,心諗佢公司唔夠人成咁...
起火!!

升上去感覺好特別,雖然應該無土耳其咁靚(樓豬下星期去),同埋個城堡望落比我想像中遠好多

拿我真係見識少,原來降落係要成個籃90度訓底,果刻上面仲要有個鬼妹責落黎好搞笑不過真係責到我好痛但我笑到停唔到

重點黎啦,日落完落番黎個天真係靚到嘔
其實肉眼望係有紫色,不過得部iphone仔影唔到個效果出黎
我咁大個女都未見過咁靚既天架

呢張相係對情侶黎,我覺得好有你的名字既感覺

落到黎竟然要我地幫手收野都叫係一個幾好體驗黎既
番去既時候個司機話車我地兩個番維爾紐斯,佢話佢住我地airbnb附近,但其實得兩個女仔有少少驚
中途佢仲車我地去停車場話要換車個停車場勁黑,真係比佢先姦後殺都唔知咩事
最後換完車都順利番到airbnb,大家真係唔好學,去旅行最緊要安全意識要高呀
好掛住佢既野食同野飲,又平又正
愛沙尼亞我玩左一日半咋
佢既國家公園好似好正,睇下有無機會再去過
IPhone 7/XS
好難飲呀,可一不可再
有去十字架山,下篇會打
Lm
留個名先
巴士好似有兩三間公司,Lux Express睇網上評價係最好
我搭左兩程,車入面有戲睇有野飲,位都大幾舒服
不過去Riga果程壞左冷氣,熱死我
留名
以為你專登
Tripadvisor
快啲出文啦
Šiauliai修雷

係立陶宛既最後一日,我地先搭火車經修雷十字架山,再搭巴士入拉脫維亞
火車同巴士都係一早Book定,每人一程15歐

因為修雷係維爾紐斯同里加既中間,而十字架山預一個朝早就夠,所以我地拎埋行李去直接去修雷,再入里加會慳番好多時間

去到修雷巴士站附近係有得寄存行李,寄完行李就搭去Joniškis既巴士,係Domantai落車

落車要行一段路先會到

一排排既十字架

呢堆十字架係紀念反抗沙俄統治既烈士同埋蘇聯統治下比人放逐既難民

雖然係咁比蘇聯破壞,但每次剷平之後只會有更加多既十字架

最近班支那污蔑香港人既十字架,即刻比當地外交部長強烈批評
因為呢到每個十字架都係自由同民主既血汗

行完一轉就搭巴士番修雷,係附近坐底食野

食完就搭巴士去里加,上到車發現冷氣壞左,又熱又焗咁過左4個鐘

終於到啦,搭到我成身汗
努力緊
我有睇挪威的森林,啲成人情節好正
lm
總共用咗幾錢
15k全包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞