香港外流球員討論區(23)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
第幾個?
咁可以點?唔俾佢入嚟踢波?
英超球隊喺世界各地簽人係咪又養便宜仔呀
幾時規定咗青年軍只可以用本地人?
喺香港踢過波,留意吓都唔得?
點解成日搵英超比,外國球員註冊制度寬鬆過香港咁多
新力軍衝出香港 杜國榆加盟芬超

曾為香港隊U23出戰2018年雅加達亞運,22歲中場球員杜國榆(Remi)日前透露,自己已加入芬超球隊HIFK,待當地足總完成手續後便告正式加盟。惟芬蘭現正受新冠肺炎疫情影響,原定4月開季的聯賽或押後至6月展開。
22歲的杜國榆曾為港隊U23,出戰2018年亞洲U23錦標賽外圍賽、2018年亞運會,更是2019年衞冕第41屆「省港盃」冠軍成員之一。Remi自2015年到美國修讀大學兼在大專聯賽踢足球,2016年加盟當地第4級別聯賽球隊羅徹斯特河狗,畢業後一度效力西班牙乙組B球隊胡米利亞。後來球隊解散,Remi繼續留歐尋找機會,終獲芬蘭超級聯賽球隊HIFK相中,得以延續其外流生涯。
芬超為芬蘭頂級聯賽,HIFK上季在12支球隊競逐的聯賽排名第7。據其經理人公司消息指,杜國榆早在1月便到赫爾辛基與球會報到,現正等待芬蘭足總辦理手續,一旦完成便可正式加盟。他曾在3月初為HIFK出戰友賽,準備原定4月展開的芬超,球會亦將球員狀態催谷至75%。惟受疫情影響,當地政府禁止大型聚集,足總宣布球季延至6月開始,杜國榆稱球會訓練也被迫暫停:「當地政府禁止多於10人嘅聚集,所以球會自3月中就開始停操,依家佢哋安排緊日內恢復細規模訓練。」現時球員大部分都留在居所,會方安排包括跑步、負重等個人訓練日程,球員要定時向球會報告進度。
Remi又表示,芬蘭足總宣稱當政府撤銷「禁聚令」後便會盡快恢復球賽,他本人亦十分期待:「呢個國家係一個促進我成長嘅地方,我希望情況會快啲好轉,冇波踢嘅生活真係好奇怪。」此外,他說由於政府並無施行強制檢疫條例,因此社會仍有很多人如常生活,但他自己則採取較為安全的措施:「我除咗去訓練同買必須品都唔會出去,我知道呢個疾病嘅嚴重性,一定要做足所有預防措施。」
杜國榆透露自己已加入芬超球隊HIFK,待當地足總完成手續後便告正式加盟。

芬超為芬蘭頂級聯賽,HIFK上季在12支球隊競逐的聯賽排名第7。杜國榆早在1月便到赫爾辛基與球會報到,現正等待芬蘭足總辦理手續,一旦完成便可正式加盟。他曾在3月初為HIFK出戰友賽,準備原定4月展開的芬超,球會亦將球員狀態催谷至75%。惟受疫情影響,當地政府禁止大型聚集,足總宣布球季延至6月開始,杜國榆稱球會訓練也被迫暫停:「當地政府禁止多於10人嘅聚集,所以球會自3月中就開始停操,依家佢哋安排緊日內恢復細規模訓練。」現時球員大部分都留在居所,會方安排包括跑步、負重等個人訓練日程,球員要定時向球會報告進度。
Remi又表示,芬蘭足總宣稱當政府撤銷「禁聚令」後便會盡快恢復球賽,他本人亦十分期待:「呢個國家係一個促進我成長嘅地方,我希望情況會快啲好轉,冇波踢嘅生活真係好奇怪。」此外,他說由於政府並無施行強制檢疫條例,因此社會仍有很多人如常生活,但他自己則採取較為安全的措施:「我除咗去訓練同買必須品都唔會出去,我知道呢個疾病嘅嚴重性,一定要做足所有預防措施。」
Agree, 外國同香港模式同發展完全唔同
好準確

球會亦將球員狀態催谷至75%。
用英超的確唔適合

唔踢傑志,咪又係會去其他青年軍,但茅頭會唔會指向球會?

好笑嘅係個TOBLERONE唔屌支那國籍法,學埋本地波肥Mike咁9屌
芬蘭疫情10日前高峰

其實傑志有乜嘢吸引力,差唔多所有係香港踢波嘅鬼仔除咗港會就踢傑志
支那國籍法令部份球員未能代表香港另一回事
如果你話外國幼幼上足球學校自費就無野討論,如果係本地u隊又無代表香港資格部份球迷覺得浪費左本地足球資源,依個都還勉強,迪恩個仔踢傑志u隊同預備組投印尼就唔好
港會大多外藉+有場
Kitchild有場,完
人地又無意願為香港效力唔明有咩好討論,明明正途係搞好本地青訓
咁想問返依家傑志係免費俾佢踢?佢俾錢去踢有咩問題?冇收入又何來有資源?教練唔洗出糧?

如果你只係想有港隊代表資格先可以入得各隊青年軍,咁你係咪要寫洋人與狗不得內進?
佢哋有場之前已經有鬼仔
我諗關收生方向或者教練事,易溝通啲

不過講傑志都係過返隔離po
屌你老母,咪撚入嚟嘈交
我咪話青年軍還勉強
上到預備組上陣但代表唔到香港,浪費資源,預備組作為上職業波第一步比機會本地球員比較好
呢排本地波冇乜嘢講,連東網都講埋芬蘭佛地魔
要收錢 咪開興趣班
而家咁同收錢比人踢青年軍有咩分別 浪費資源 指洋為港
呢度一d傑志既都唔講得?sorry 真係唔知 ,即閃
幾時先知外流台甲既香港球員係邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞