新手想出部Prius有咩注意?

143 回覆
1 Like 5 Dislike
當初出車我都有諗過下佢
一黎個樣太前衛
二黎條數計唔掂
新車計 佢貴其他車10萬 四五年後又要幾萬換電
自問唔係日日揸 油錢都唔知要幾多年先慳到十幾萬
清你用過第3代同4代?
咁你明白第3代果種無力感,第4化會唔會進化返去普通汽油車果種感覺?
我唔要求佢有日產樹葉咁嘅反應,只係俾返普通汽油嘅我得啦。
同埋,車頭會唔會好似第3代咁勁嘈?加車係咪仲係咁單簿?
唔會囉
行屯公,巴士上斜都快過你
4.5 定 phv黎? 揸緊第4代 想要個咁大既moon
但係樓主要2010款
應該嘈到飛起
咁phv正好多 香港又唔入
你120係平路Highway
Puris 係屯公山路上斜50
點比?
屯公落斜你俾住油去上到130添
換第四代啦 完全唔同講法
唔知點解成日係條街見到第2 3代 第4搵極都唔見
2010 即係第3代,要帶 ear muff 揸
我就係J第四代個車尾燈先買
我果部20系 重量唔知有冇唔同
我個人覺得120到仲可以既
但係同以前揸過既e46 323i果種 去到130/140我覺得夠佢都未夠果種感覺就冇得比

依家呢部車頭係佢唔夠電/高轉果陣就會好嘈
吊住2300轉以下係可以既 但係唔踩佢又冇力
加上佢好似係1500-2000轉呢段之後
下一段扭力要係2500轉先出到黎咁
變左2000-2500轉呢段冇晒
所以一係就靜 冇力,要出力就嘈
不過佢作為一架1500cc既車我覺得都滿意
油錢平所以都揸得多左
你揸I-5 ,同屯公啲斜比?
一樣20系,試過玩命上飛鵝山踩到爆偈咁濟
無駕駛樂趣可言,不過$0.7/km算係咁。
Btw落斜入B波差滿舊大電係幾爽嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞