新手想出部Prius有咩注意?

143 回覆
1 Like 5 Dislike
點解唔搵驗車公司?
所以我會考慮ioniq hybrid
日本租過一架1.8黎渣
塞車可以行純電
我玩左4,5日都唔洗一缸油
dc9 要搞鳩uber 都唔係今日嘅事啦...
無力,反應慢,踩油就住就住
混能不了
比起15年打後既Corolla油耗差得遠唔遠??
Corolla無揸過
不過puris開冷氣7毫子1km啦
可能有啲師兄做到再平啲
有時頂唔順都大腳踩得深
Prius先係咁
3代Prius得百三隻/最新得百二隻
你想幾有力?
早排換電皇冠14800,水行都做,而家仲有無唔知
可以21-22km/L左右一公里,15吋鈴
無特別就住渣,最易壞電,損耗品
Abs泵勸換迫力油無問題,約4-5萬公里換
偈油1萬換,其他損耗品都係基本野
要有力行power mode唔會失望,慳油行ev mode,咁行得慳油唔好期望彈射式起步
一缸油7-800公里,唔好怕租車公司車,睇分紙
假日車對舊電反而無咁好,日日渣先㩒用
22km/L左右一公里
你整理一下你嘅思緒先
其實幾萬公里要換舊電 加埋平時都要幾毫子一公里 計返都未必好有著數
仲要Prius 唔好揸唔好坐
不如補多少少換其他
所以我都諗緊出部corolla好d定Prius好d
corolla... 咁嘅價錢俾d 咁嘅spec 真係唔開胃, 除非你鍾情toyota...
本來想打幾錢一公里,不過醒起個個入油折扣唔同無冊到 一公里三個字
我見車行幫我去日本代bid大多數都係得4分車,係咪正常? 同埋我筆直其實預8-9萬當買部腳車
揸緊第3代,油係慳到,但真係無力,反應慢。尤其是要突然加速嘅情況,真係反應遲鈍。試過幾次小路出大路,爭啲俾人欄腰撞。之後每次都會著定power mode 先出大路。但係power mode個車頭好L嘈。我個人認為,用完呢部,下次未必會再揀油電,除非有突破性改變。

仲有,市區行吓,停吓,低速呢啲先慳到油,行高速的話未必可以慳到太多。
通常想做埋uber 先會揀hybrid...
2部都唔好渣
如果一定要日本車, 廿五萬樓下sedan, 除咗mazda3, 已經冇其他選擇, corolla 真係買唔落手......
part time ok, full time 就...

不過而家咁嘅市道, 做步兵好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞