新手想出部Prius有咩注意?

143 回覆
1 Like 5 Dislike
腳車有乜所謂,試完車無問題就得啦,分紙睇佢幾多公里姐,要高分就唔會買日本過3/6年車
市區先食油喎,同埋唔使power mode先cut到線喎,你入vpower
所以總結 puris 不了
其實點解咁多人鍾意Toyota
日本車易整,零件又易搵
我而家就係揸緊05corolla
零件容易搵, 多車房識整, 二手叫價高
個價高到入門車個價都變唔係入門
我自己覺得puris /corolla 既價,值得搵架仲好揸既車
咁巴打你有咩車款介紹
我要黎做腳車慳油係首選
corolla... 俾多少少買mazda3 啦, 內籠外觀完全兩個世界
認同
如果唔計較牌子, 大家都係廿萬咁上下, 我寧願買elantra premium, 抵玩好多
又黎俾多少少上xxx好過
咁多位巴打,近排我想出部Prius貪佢夠慳油,但我想問下prius壞左易唔易整?d零件難唔難搵?
同埋我見而家2010年左右車都仲企緊8-9萬買果時有d咩要注意,唔該哂咁多位巴打

其實2010,8-9萬都好多野揀
如果Prius / corolla, 我會揀Corolla
見車行2015corolla 賣緊9萬左右, 好似好低玩
但唔知新款做唔做得返我而家果架咁低油耗
我唔知點解好鍾意呢部,Ching 有冇多啲資料?點解會考慮同有冇揸過?
揸緊20系prius 屋企人有門路係劏車場買番黎
仲要補首次登記稅
依家總里數11萬幾 電就未有事
但同一批有人冧左舊電 買副廠新電好似可以9千幾一舊
埋單買番黎都幾平既 係衰在白色prius唔敢做家長乜滯

講番揸落既感覺 我覺得實用性係好高汁
但係樂趣就
話就話舊電上斜果陣會幫手出力其實唔係幾feel到
大山踩到叫晒救命都係得55左右
屯門公路屯門上斜 80起步 吊住油 上到頂大約得番5x
落斜就衝得好快 我覺得因為佢副偈會熄
冇左engine brake就sir得好快 拖波要拖B波
但係市區就幾好既 可以純電行好耐
而且停車可以開冷氣

不過20系1500cc 之後果啲1800cc
會唔會大力番就唔知
我覺得外型正過prius, 同埋貪佢韓車二手價抵玩, 我未揸過, 諗住兩年後換車, 睇下18 19 年二手盤咩價位...
屯公經歷略同
搞到我唔想再揸
對其他車好危險,自己又柒
不了
所以依家我係臨上斜前會踩快啲俾佢衝
但係實用性係高汁既
空間比同級日本車黎講都唔錯 又慳油
不過要踩佢果陣佢真係冇野俾到出黎
發夢吊住油去大約到110到就冇乜
130左右係會有啲飄 唔多夠信心再去

駕駛樂趣變左睇佢回收動能
回收得愈多愈開心
我住果度啲的士都開到差不多 25, 6 萬到未死喎。16萬只係廠方嘅估計,並唔一定到16萬就即死嘅。
我都試過上110, 但係頂唔順個車頭太嘈,同埋感覺架車好似已經開始有啲失控(車身太輕嘅原估?),唔敢再去。
同埋,我住果度好似有幾件的士佬都俾人欄腰撞到收左皮,所以我覺得呢架車嘅安全性真係有啲唔太可靠。
俾人笑柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞