如果王家衛會點拍「邊爐家族」?

331 回覆
320 Like 7 Dislike
邊爐 兩個字 一個鍋加一個爐 夾塊肥牛 拖十秒 食得
食唔飽既 落多個一丁囉
「廿六號,一月廿六號。二零二零年一月廿六號下午八點之前的一分鐘你和我在一起打邊爐,因為你我會記住這一分鐘。從現在開始我們就是打一分鐘邊爐的朋友 ,這是事實,你改變不了,因為已經過去了。我明天會再打。」
「當年,中華病毒會成立,從廣東來了一個人,話不多說,筷子夾著一塊肉,讓我大師兄李存義熝熟。我師哥李存義沒有說話,還讓他當了病毒會的第一個確診。他憑的不是武功,是一句話:『細菌有藥醫,病毒有藥醫麽?』這位先生就是你們廣東人,叫劉劍倫,是位毒王。想不到十七年之後,讓我在武漢又碰到另一位毒王。我想以前輩的話問一句:葉先生,你能熝熟我筷子的這塊肉嗎?」
快餐店老闆其真佢每次換野食都隱喻左梁朝偉換畫定同返舊菜一齊
每一個人都有一個習慣,而我的習慣呢?就是每天上watsons排口罩。
/
每個人都有感染的時候,而每一次我唔夠口罩呢,我就會去打邊爐,因為打邊爐的蒸氣可以將口罩上面的病毒蒸掉,而讓口罩再戴多一日。
/
陽性的結果告訴我,我剩的時間不多
/
我確診的那天是年初三
邊爐邊爐,就係你呢種人呀,明知自己係廣東返黎重打邊爐!你知唔知染左武漢肺炎要花幾多心血?又要驗,又要隔離,又會死,你話打邊爐就打邊爐?你有無諗過19個人嘅感受?
就在1月26號的早晨,我開始明白一件事情,在打邊爐個間party room入面,我跟在武漢沒有什麼分別。
直頭唔駛改:"係我老公響日本公幹果陣買俾我嘅"
沒想到在一夜之間我居然被兩個廣東親戚感染了,為了要平復我的創傷,我決定,不再吃肥牛
點拍都好
一定要打邊爐家族既男人一定要著西裝 梳蛋撻頭
女人一定要著旗袍

搞到我好想翻睇
真文青
明哥
當看了九十分鐘,故事完結,觀眾準備離場時。突然響起野性與慵懶交織的拉丁音樂 “Jungle Drum”,從未露面的第二男主角梁朝偉突然出場,他一個人在燈光微弱的飯廳裡,先用指甲銼修整雙手指甲,穿上裝齊的黑色西裝,口裡叼着香煙,慢條斯理的拿起一雙筷子,夾起兩塊菠菜、三粒牛丸放入鍋中,然後嘴角微微一笑,再夾起一塊肥牛,緩緩的再放入鍋中…...一句台詞也沒有 ….. 然後…... 拉字幕完場。
老兄 睇你年紀都有四十出頭,呢四十幾年來,總有啲野你唔想再提,或有啲人你唔想再見,

因為佢地曾經對你唔住。或者你都諗過要殺死佢地,不過你唔敢,或者你覺得唔值得。

其實殺一個人好簡單。我有個朋友,佢啲病毒好勁,不過最近生活有啲困難。只要你隨便比多少銀兩,佢一定可以幫你殺左個班人,你即管考慮一下。

不過要快wo ,你知啦,啲肥牛好快熟。
先生
我打邊爐架渣,我係廣東黎架
你叫我諗佢地感受?
邊個諗我感受呀
我又要咳又要嘔,仲要發燒呀
好似見到哥哥夾住塊肥牛對住個鏡頭講
如果我有武漢肺炎,你仲會唔會跟我走?
唔好話我比聽你平時做幾多運動,身體有幾健康,免疫力有幾咁強。肺炎,兩個字:一橫一直。中嘅,瞓低囉。企得返喺到嗰個先至係啱哂,係咪咁話?
自從黃子華拍過.周星馳拍過都好似好少有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞