有冇人full-time被炒/勸退/失業?

650 回覆
145 Like 5 Dislike
減人手 又減人工 真係on9 , 工作量大左 人工又小左 ,做廚唔係咁好恰
香港D 公司 D錢永遠唔知洗左去邊....早兩年好景又分唔到俾員工 .... 個市一差少少 就炒呢個炒果個

利申 : 等炒....應該差唔多到
係,減到大家都接受唔到,咪一拍兩散
巴打你係指?我唔係太明,我係指佢炒我補通知金比我仲好
No pay都殺
好話wfh
水吧 燒味 廚房 樓面都有炒
如果間間公司打8折 而員工都受 成個行業變成價低者得 以後賤過地底泥
公司做廠既Sales office,上邊根本開唔到廠 D單接到都做唔到
本身已經細公司得6條友,而家仲話咁落再cut 等死狀態
樓價跌番80%
大家樂去番廿幾蚊一個飯
咪8500請大學生囉
比Google炒左
仲有得轉工加人工啵
攬炒個班本身係無業廢青
啲老細諗野真係好on9,其實間鋪本身唔洗蝕咁多甚至賺錢,就係因為死都要留班中菜部係到先搞到咁,我未見過啲中菜師傅午餐炒檔果時,靜到可以擺對腳上枱拉筋玩手機賭馬,而同時間我地就做到仆街

上上個月做280萬生意額,佢地得80萬都唔到,都仲可以養住呢班冗員
公司係Forwarder
話會冇雙糧,如果之後有好轉會出bonus
12月底先入職,4號開始home office,7號就被人炒左原因係公司cut budget🤦🏻‍♀️
雖然被人炒左但覺得好幸福,因為唔使做垃圾公司。
都唔係咁講, 其實有數得計
假設燈油火爉人工要100萬一個月
可能每個月只係賺得十零萬
咁你二個月冇生意就淨蝕200萬
真係賺成年都補唔返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞