有冇人full-time被炒/勸退/失業?

650 回覆
145 Like 5 Dislike
反送中經濟仲差過沙士
依家驗證哂啦
九份十分餐廳,我都叫收入ok,但啲本身得萬四五蚊人工既同事真係好慘,扣埋老強連最低工資都不如,大佬都睇唔過眼話一齊做
海皇?
唔係海皇,但仲閪撚過佢地,因為公司冇話炒我地,我寧願佢炒補血仲好
邊間?而家難做,收少都算數。
而家要請人好易。

利申同行
九份十分餐廳,我都叫收入ok,但啲本身得萬四五蚊人工既同事真係好慘,扣埋老強連最低工資都不如,大佬都睇唔過眼話一齊唔做
零售炒左
逼你放半個月no pay
愈來愈多人失業,
開始無人消費
骨牌效應滾落去,
無一個行業可以倖免於難

未殺到埋身
但係都feel到未來呢一兩年好大獲
都明既,其他人我就唔知,不過我自己本身有儲開錢,慳慳地都夠半年用,與其冒風險仲要低人工咁開工我寧願係屋企休息下
1月頭辭咗職
本身都有工見下
但啲工都係要去支那出差
依家停撚晒喺度
做飲食+1,今年仲有人工加,唔敢走了
巴打好好珍惜
如果佢放no pay我地都唔會走,特別係我做開襠同埋預貨後勤,工作量對我黎講根本冇變過,都係要做咁多野,你話減人工相對地減返工時就話姐
19年fresh grad
好唔容易10月左右搵到份工、聖誕之後就比人雞左
好想放假 好撚攰
利申:返垃圾工
唔出奇 小弟做緊鋪頭嘅 好似快想cut PT人手
班司機唔做就真係仲嚴重
失業手停口停
邊區
所謂補血 其實用MPF 黎對沖WO...
我尖沙咀 炒左十個
我地本身已經由16人減到9人,上星期話再減一個人,大佬唔想減人,因為知道市道唔好,炒左啲女工佢地好難再搵,所以就提意大家一齊減人工留多一個人係到(我減左一成人工),當然大家都話好,齊上齊落,點知前幾日又話改成全世界8折人工,真係on9

唔好話我地出品部,連啲樓面都話唔撚做,睇怕佢關門都得
7月時候已被炒,已經搵咗半年工,依家做緊parttime頂住先,好驚依家時世仲難搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞