有冇人full-time被炒/勸退/失業?

650 回覆
145 Like 5 Dislike
見到有咁人陪你一齊失業,有咩感想?
好矛盾
一邊好興幸自己並不孤單
一邊替大家叫苦
讀完書出嚟做嘢之後第一次失業?
第三次
絲打, 小弟可能好快同你同一命運
邊行先

炒開散依家冇得撈
我第二次,所以對我嚟講已經冇咁大衝擊(當然點都有少少失落)
唔好比自己成日沉醉喺憂鬱嘅世界當中,襯呢段時間做多啲自己平時鍾意做又冇時間做嘅嘢,當係放一個悠長假期
本地濕九收租維生公司, 老細好度縮, 公司在灣仔, 請緊另一個位, 幾伏下, 唔好做伏工, 想大家小心提防。
大陸個呀姐都知我唔多野做 但礙於我係老闆直接請 先冇野好講
我做四五年野 試過三次 其中一次係被人逼走
公司炒左一半人
要做埋人地d野 但唔保証過多幾個月會唔會再炒...
依家清潔都唔請人,cut哂班part time。得番長正。

伸利:大清潔公司
係邊度搵?香港好少搵到非建築相關工程工作。

科學園數碼港都已經一大堆,入職18/19k大有人在,cs/me/ee/physics 都好搶手
留意多少少入面啲公司先啦好嗎

都無睇廣告一段時間,你公司有無落廣告定搵公司請人
賣廣告的有幾間長期請人,應該都伏伏地
香港人仲停留係只有建築工程嘅幻覺底下
其實一路都有久唔久望下job ad,不過真係無睇一排
揀左工程黎搵,九成都係建築相關。
其他仲有D產品相關就好多都要去中國或者留係中國,又有D要七年經驗,真係好少見FG合資格既AD。
香港人有咩幻覺就難講,我自己當年畢業真無本事搵到非建築相關既工。
轉左pt
可能係銀髮手足呢
做咗7年野
有儲蓄唔驚炒
嗌咗攬炒大半年
唔係口號嚟㗎
佢失業都搞到

本身返餐廳pt
未爆之前算幾好生意
所以宜家長返嘅pt都只係cut一兩日更
經理話驚之後搵唔返人返工
同埋本身長工人數少(得5個)
至於本身少返嗰啲pt
見佢下個禮拜編
做到嘢嗰啲照有工返
廢嗰啲/射波多嗰啲就無編
算合理
而我編咗返6日
可能撞正經理放大假
本身我返夜更競爭無咁激烈
同埋我個人有用啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞