2020 HKU Taught Master (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我都係ft 2月尾in完 之後上星期收到佢email Selection Panel has recommended you with a conditional offer.之後又要等佢出official offer
恭喜巴打 希望做到同學
萬般皆下品 唯有醫療高

準備乞食
香港地教書都ok
點止ok
廿頭分數 人工高 又穩定
想問下有無人有hku clin psyc消息
有冇人有business analytics offer
報咗仲等緊
想問你係咪first round 報
2月中報
唔該
無可否認,大陸人可以搵到面積較大既未開發土地做 portfolio...
尤其大陸 undergrad 讀 landscape architecture 嗰堆學生
佢地能夠以唔同形式,表現某幅實地 / 虛擬地帶既可塑性
對做 portfolio / project,唔多唔少都有參考價值

初時我上網搵資料,見到佢地啲設計可以好天馬行空
相反,香港比較難搵呢類土地做整體既園境規劃
或者我可以假設某幅地,例如連接第一城火車站既地係未規劃成綠化用途去做
不過好似冇顧及現實情況,有啲離地
而且香港人多地少,就算我畫 portfolio 都只可以做少部分既新設計
仲要當時既畫作,只係搵到公園黎畫、構思整個建築
對附近現有既設施改動較少
多數係諗,點樣用有限既綠化空間連接整個社區

我依家仲考慮緊係咪報埋 PDLA
因為學費唔平
而且唔清楚讀完呢一年,係咪有把握駁到上 MLA
始終未計其他來自唔同院校既競爭者(包括大陸)
同時又想做綠化建築,以此改善市民既幸福感 ...
我睇 PDLA 官網話收 15 個人,呢個係咪真?
巴打你入學個時有冇獎學金申請,幫補下學費?
同學對園境建築都係好有熱誠既?

聽講 studio 呢部分係自己落手落腳由畫圖、整模型
最後整到出黎,設計係咪要過到 tutor 嗰關先叫做合格?
唔該晒巴打
啲問題都係比較basic好彩
四月尾先有feedback 大家咁話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞