2020 DSE Physics 物理討論

268 回覆
22 Like 4 Dislike
我記得我考果年都無問到咁深WO
我印象中DSE既HEAT最難既唔係BUMP籃球咋咩?
不過你要問呢條既話
其實你個直覺無錯
係關P =F/A事 F= mg ,m 又=ρ/V ,A= V/h
你SUB哂數應該推到條式
P= hgρ(講緊LIQUID既PRESSURE同高度關係)
Pa =P0+ hgρ(我都係抄比你既)
SUB哂數搵左VESSEL果邊既Pressure(因為2個LIQUID同GAS既BOUNDARY你可以都係同高度)
之後用IDEAL GAS LAW(因為IDEAL GAS)
最後你應該計到ANS
不過如果DSE出應該都係會講條式比你聽
今年考既唔好哂時間溫呢D啦
DSE一年比一年淺係常識吧
我係今年考呀 retake phy
讀多人一年但都好似有野唔識咁 小灰
其實我唔肯定點為之清好concept
每次見到新野個陣 啲野唔係唔識 但永遠好似要啲時間去理解條題目講乜
之後就做得唔夠人快
永遠都係卡係78-85%呢個range
我以前讀civil eng,出嚟做civil structure。如果有時間,我想返大學讀physics。
thanks
出版社mock啲題目黎
以為係我有野學漏左
不過睇個solution 其實好似都係dse人可以理解既程度
E3 E4做past paper係咪已經夠曬 啱啱做solar本exercise e3嗰啲continuous spectrum line spectrum 好似無聽過
我都UG直上PhD, 有冇得幫下手?
你用隻手指篤往行一次, 有分叉路就parallel, 行完一個到下一個冇分叉路就séries
唔知呀有啲人好似有問題想問咁樣我咪搭下嗲囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞