2020 DSE Physics 物理討論

268 回覆
22 Like 4 Dislike
我諗呢個問題 重點係個門校頂唔頂到
反而幾大力推未必重要 咁度門有返咁重 基本上你要考慮既係推起佢個下既力=門重加門校阻力

其實而家啲門校好靚下 無咩阻力

咁F=ma 當加速度好慢0.3a 即係48kg
我諗係咁
支那vendor話每三隻較可受力80kg,問題係摩擦力可否忽略,請Dr Physics賜教
其實capacitor係dc情況都係short inductor就open
同埋如果你哋有做al就知有一啲深入嘅問題例如transient response等...
但係如果知道kcl同kvl加voltage divider已經對你有幫助
唔使理咩star delta呢啲3 phase要imaginary嘅嘢先
呢啲EE先要識嘅
覺得如果aim high既aristo好啲
佢啲新款既題目可以比到一啲insight 又或者當訓練轉數都得
覺得pan lloyds太重舊試題既影子
唔可以當無阻力,因為就係要計下係咪真係好細先可以ignore
上網搵唔到門路買 所以答唔到你
但做過幾間補習社mock 平均個分都係比出版社mock再低幾分咁 所以應該係再難少少掛
btw有無門路介紹下我都係考生咋
上面覆左 唔知點解無quote到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞